Léků je dostatek, dušuje se Válek. Odborníci tvrzení rozporují, chybí i přípravek na cesty

Navzdory prohlášení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) lékárníci a odborníci hlásí, že některé léky na trhu stále chybí. Nově i medikament oblíbený v dovolenkové sezóně.

Léky na střevní potíže, bolest nebo na rýmu a kašel. Těmito medikamenty byste se měli podle lékařů vybavit na dovolenou. Seženete je ale v lékárně? Podle resortu zdravotnictví jsou všechny léky včetně antibiotik dostupné. S ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) nesouhlasí opozice, ale hlavně ani některé lékárny a lékaři. Podle nich chybí základní lék na cesty k moři na průjmová onemocnění a také některá antibiotika.

Léky máme a věřím, že jich bude dostatek, jednáme s výrobci mimo Evropskou unii. To tvrdí ministr Válek. „Antibiotika jsou v dostatečném množství. Máme dostatek ostatních preparátů,“ uvedl. Praxe je ale podle lékařů a lékárníků jiná.

„Nebývají vždy dětské antibiotické suspenze, týká se to Ospenu či Amoksiklavu. Z antibiotik občas není ani Klacid. Výpadky zaznamenáváme i u Coldrexu. Pokud jde o obnovení dodávek Endiaronu, potíže by měly přetrvávat až do konce roku,“ sdělil tiskový mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov. Z volně prodejných léků se výpadků týkají přípravků na léčbu alergické rýmy a průjmu. „Zatím se ukazuje, že se systém nedaří stabilizovat,“ komentoval to epidemiolog Roman Prymula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ekonom: Že zdraží léky? Zavádějící. Antibiotika či další farmaka na předpis naopak zlevní

„Nedostatek léků není jenom u nás, ale v celé Evropě. Potěšitelná zpráva je, že na tom nejsme zdaleka nejhůř,“ podotkl přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Jan Pirk. Praktický lékař Vojtěch Mucha dodal, že léky, jež nejsou k dostání, se mnohdy dají nahradit jinými.

Nespoléhejte na zahraničí

Ministrova slova rozporuje předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. „Určitě vše nahradit nejde. Oblíbený lék na střevní potíže opravdu chybí. Opakuje se situace z loňského roku, kdy nemůžeme lék sehnat a pacienti jsou na něj zvyklí. Před hlavní sezonou dovolených to je velice nepříjemné jak pro pacienty, tak pro lékárníky. Ti dělají maximum možného, ale pokud se tento lék nevyrobí a do konce roku nebude, je bohužel situace tristní,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Lidem radí, aby si před odjezdem na dovolenou připravili lékárničku předem a nespoléhali se na volně prodejné léky v zahraničí. „Mají tam jiné složení volně prodejných léků, jiné složení léků na recept. I zahraniční lékárny jsou velice neplynule zásobeny, takže se pacient může setkat s nedostatkem. Proto je třeba, aby před dovolenou navštívil českou lékárnu a zjistil, co je k dostání, případně si zakoupil alternativu. A léky na recept si nenechával na poslední chvíli,“ sdělil Hampel.

S ministrovým výrokem o dostatku léků nesouhlasí opozice. „Léků stále chybí velké množství,“ řekl poslanec Kamal Farhan (ANO). „Pan ministr neustále slibuje, ale žádné řešení nepřichází,“ opřela se do Válka poslankyně SPD Karla Maříková. I přes velkou kritiku ministr zdravotnictví stále tvrdí, že léky jsou a jediné, co chybí a chybět bude, je jeden typ antibiotického penicilinového sirupu pro děti. Přestal se totiž vyrábět.

Tagy: