Psycholog o návratu dítěte z babyboxu: Matka by měla být vyšetřena, potřebuje dohled

Karel Humhal

Psycholog Humhal o miminku v babyboxu

Možnému navrácení několikaměsíčního chlapečka z babyboxu v Táboře jeho matce, která o něj žádá, by mělo předcházet vyšetření ženy. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl psycholog Karel Humhal. Zároveň považuje za nutný i případný následný dohled.

Matku odloženého chlapce Jana je třeba odborně vyšetřit, myslí si Humhal. „Aby se ukázalo, v jakém stavu se nachází. Pokud jí bude dítě vráceno, měla by být pod odborným dohledem sociální péče nebo jiných institucí, aby nemohlo dojít k nějakému nepříznivému jevu,“ řekl. Táborské G-centrum, kde žena miminko odložila, ani nemocnice, kam bylo převezeno, přání ženy zatím nevyhověly. Bude prý nezbytné situaci prověřit.

K TÉMATU: V táborském G-centru našli chlapečka. Honzíkovi už je několik měsíců, matka ho pak chtěla zpět

Ženy, jež své dítě odloží, se podle Humhala nacházejí v mimořádně nepříznivé situaci nebo trpí psychózou. „Mateřský pud je u matek velice silný. Dětí se vzdávají v situacích, které jsou skutečně extrémní. Výjimkou může být situace, kdy je matka přechodně zmatená. Říká se, že se u ní rozvine poporodní nebo laktační psychóza. Jinak myslím, že se takového činu dopustí pouze, když dospěje k závěru, že absolutně není schopna se o dítě postarat,“ popsal.

Miminka v babyboxech zpravidla končí krátce po porodu, že k tomu v případě Jana došlo až v několika měsících, mohly zapříčinit psychické potíže matky. „Dodal bych, že se diskutuje o tom, zda je poporodní psychóza samostatná diagnóza, nebo stav, kdy dojde k takzvané dekompenzaci potenciálních problémů. Pokud k tomuto stavu nedošlo, je možné, že matka byla v zoufalé existenciální situaci a nevěděla si rady,“ doplnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šílený případ u Orlové. Zdrogovaný řidič s dítětem ujížděl policii, chytili ho hned třikrát

Tagy: