Psycholog o vraždě dítěte ve Varech: To neudělá žádná matka při smyslech. Co se mohlo stát?

Psycholog Jan Kulhánek

Psycholog Jan Kulhánek k vraždě dítěte v Karlových Varech

Žena v Karlových Varech v sobotu odpoledne pobodala tři malé děti. Jedno z nich na následky zranění zemřelo, další dvě skončily zraněné v nemocnici. Takto brutální čin neudělá žádná matka, která je při smyslech, řekl psycholog Jan Kulhánek, který byl hostem vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj mohly být příčinou pobodání dětí návykové látky nebo psychické onemocnění, jako je například laktační psychóza.

Vzhledem k tomu, že jedno z napadených dětí byl teprve kojenec, se naskýtá otázka, jestli za šíleným činem matky nestojí poporodní deprese. To ale Kulhánek nevidí jako pravděpodobné. „Je tady určitá možnost, že by mohlo jít o nějakou reakci na drogy, které můžou způsobit různé halucinace a paranoidní stavy,“ domnívá se psycholog.

Jako další možnou příčinu pak zmínil laktační psychózu. „Tato závažná porucha je poměrně vzácná, ale může se stát, že v takovém stavu, pokud ta matka není včas zaléčená, tak by mohla takhle reagovat,“ vysvětlil a zdůraznil, že se jedná zatím jen o hypotézu.

Všichni si zřejmě kladou otázku, jestli se dá podobným tragédiím předejít. Podle Kulhánka okolí může rozeznat, že s matkou není něco v pořádku. Na rozdíl od běžného přetažení má totiž laktační psychóza poměrně výrazné příznaky. „Začíná mít často řeči o tom, že ji třeba někdo sleduje nebo jí přidává něco špatného do jídla a podobně,“ popsal

V případě, že matka užívá drogy, to její okolí často ví a podle Kulhánka je třeba maximální obezřetnosti. „Pokud bere drogy a má v péči malé děti nebo novorozence, tak není moc reálné, že se o ty děti bude schopná dobře postarat,“ varoval psycholog a dodal, že pak často ohrožuje život dětí ten, kdo by naopak měl být garantem lásky.

Tragédií v Karlových Varech se nyní zabývají policisté. „Žena podezřelá ze spáchání tohoto trestného činu byla zadržena. S ohledem na samotný počátek prověřování a probíhající úkony trestního řízení není možné poskytnout k případu žádné bližší informace,“ uvedli pro CNN Prima NEWS.

Tagy: