Motiv k zabití lékařky v Plzni? Jsou tři možnosti, míní experti. Varují před „vražedným raušem“

Pietní místo u domu zavražděné lékařky

Vazba na primáře

Vražda osmadvacetileté lékařky Michaely S., která se stala minulý týden, šokovala celou zemi. Podezřelý čtyřicetiletý primář Vojtěch Č. byl obviněn nejen z vraždy, ale i z pokusu o další vraždu a znásilnění. Motiv jeho děsivého činu zůstává předmětem spekulací, ale někteří odborníci se domnívají, že za ním mohla stát neopětovaná láska, nevyřízené osobní problémy nebo dluhy.

Bývalý policejní psycholog Jeroným Klimeš pro deník Blesk uvedl, že vražda musela být plánovaná několik měsíců. „Mladé ženy doma běžně nemají sekeru na kuchyňské lince. To znamená, že jestli ji použil, tak si ji musel přinést,“ uvedl Klimeš s tím, že sekera jako vražedný nástroj také nebyla vybrána náhodou. „Vyberou si ji jen ti, co s ní pracují nebo o ní sní,“ poznamenal.

ČTĚTE TAKÉ: Zvrat v případu, který šokoval svět: Bratři Menendezovi mají šanci na svobodu

Možné motivy

Motiv činu je stále nejasný. Zatímco Klimeš zmínil, že by jím mohla být neopětovaná láska, psychoterapeut Jan Beer si myslí, že příčinou mohly být nevyřízené osobní problémy, dluhy nebo jiný druh závazků. Sám navíc upozornil na nebezpečí, které představuje takzvaný „vražedný rauš“ – stav extáze, který může pachatele pohltit po spáchání násilného činu, což vedlo k následnému útoku na další ženu v Třemošné. Podobné případy lze podle Beera nalézt u známých sériových vrahů, jako byl například Ed Kemper, který po zabití své matky v šoku zavraždil i svou přítelkyni.

Podle plzeňského kriminalisty Františka Müllera je důležité zjistit, kdy si obviněný pořídil vražednou zbraň a zda mohl být pod vlivem omamných látek. „Pokud si opatřil sekeru v určitém časovém období před svým jednáním, tak by to mohlo vypovídat o určitém plánování a přípravě na jeho hrůzný čin,“ poznamenal kriminalista s tím, že nelze ani vyloučit, že mohl jednat pod vlivem drog či alkoholu.

Otřesný případ

Oznámení o násilném trestném činu přijali policisté v neděli večer a postupně zjistili, že jde o dokonanou vraždu a pokus o vraždu v souběhu se znásilněním. „Těch se měl dopustit čtyřicetiletý muž, který v přesně nezjištěnou dobu, nejméně od pátku 18. října do neděle 20. října, vstoupil do bytu v Plzni, který užívala poškozená osmadvacetiletá žena, s úmyslem ji usmrtit. Zraněním, které jí způsobil, pak přivodil její smrt,“ popsala v úterý čin policejní mluvčí.

Muž potom odjel do nedaleké Třemošné, kde měl v bytě domluvenou schůzku se sedmatřicetiletou ženou. I tuto ženu napadl. Mária Svobodová ze záchranné služby v pondělí k případu uvedla, že záchranáři na místě zasahovali a že u muže bylo nutné zajištění vitálních funkcí a následný transport do nemocnice. U ženy lékař konstatoval smrtelné zranění.

Vojtěch Č. byl ve středu poslán do vazby, aby se předešlo riziku útěku, ovlivňování svědků nebo opakování trestné činnosti. Podle soudce Borise Valového obviněný vyjádřil lítost nad svými činy, nicméně jeho motivace zůstává předmětem vyšetřování. Hrozí mu trest ve výši 15 až 20 let, případně i výjimečný trest.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slovenský Hannibal a bratr slavného muzikanta prý jedl ženy. Mohl jich zabít až třicet

Tagy:
psychologie Plzeňský kraj krimi vraždy motiv Jeroným Klimeš vrah psycholog Jan Beer čin Domažlice