Proč je s tím feťákem? ptal jsem se Moniky. Otec dítěte zabitého v Mostě prolomil mlčení

Když jsem přijel za přítelkyní, syn se mi vrhnul kolem krku. Po útoku jsem mu dělal masáž srdce, ale do příjezdu záchranky byl mrtvý, řekl Francescko M., otec tragicky zesnulého dítěte, které měl podle svého vyjádření pro deník Blesk v době napadení držet v náručí. Případ otřásl Mostem na přelomu května a června. Útočníkovi Michalovi P. hrozí až 18letý trest. Tragédii měly přihlížet i starší děti Moniky H., matky zabitého chlapce.

Hádce mezi 45letým Francesckem M. a 31letým Michalem P. předcházel dlouhodobější spor, v němž hrála hlavní roli matka dítěte Monika H., s kterou měl Francesko právě čtyřletého syna, a přetahování aktérů o opatrovnictví. Žena se podle slov staršího muže pocházejícího z Itálie bezdůvodně rozhodla, že ho opustí spolu s mladším milencem.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt chlapečka zastavila život v Mostě. Máme no go zóny, bojíme se i ve dne, říká zastupitelka

„Přijel jsem do Česka, jelikož mi dali týden volna v práci. Nic jsem jí neřekl, mělo jít o překvapení,“ sdělil Blesku Francesko M. „Když jsem jí po příletu zavolal, zarazila se a řekla mi, ať nejezdím, že je mezi námi konec. Přitom jsme spolu ještě předtím normálně mluvili. Když jsem přišel do svého bytu, kde jsme žili, nikdo tam nebyl,“ přiblížil události po příjezdu do města na severozápadě Čech.

„Věděl jsem, že se občas na volné dny ubytovává v bungalovu u jezírka. Šel jsem na recepci, ukázal občanku a ptal se, zda tu jsou. Zaklepal jsem a otevřel mi Moničin starší syn, který mě pustil dál,“ řekl Ital. Poté mu měla partnerka sdělit, že malý Francesco spí, a dodala, že se s ním rozchází. „Když se probudil, skočil na mě a pověsil se mi na krk. Rozhodl jsem se s ním odejít,“ uvedl.

Při návratu z nákupu nového zámku do dveří se podle slov staršího muže potkali na parkovišti právě s Monikou. „Francesco si všiml, že je mezi auty schovaný Michal P. Následně začala celá hádka. Ptal jsem se jí, proč je s tím feťákem. Najednou měl Michal nůž v ruce a začal křičet, že mě zabije, dorazil i jeho otec. Chtěl jsem, aby Monika vzala děti pryč, ona se ale ani nepohnula,“ sdělil.

„Franceska jsem měl v náručí, a když muž zaútočil, otočil jsem se, abych ho ochránil. Nůž mi ale sklouzl po ruce a skončil přímo v jeho krku. Zakryl jsem ránu košilí a dělal mu masáž srdce. Dusil se krví, tep měl stále slabší a slabší. Než přijela sanitka, byl už mrtvý,“ zakončil zdrcený otec. Několik dní po tragédii uvedl, že kvůli nešťastné události ztratil chuť žít. „Byl můj život. Od té doby jsem mrtvý, zemřel jsem uvnitř. Nechal jsem ho zabít, neuchránil jsem ho,“ prohlásil tehdy.

Monika H. po navázání vztahu s ním přerušila kontakt se skupinou, kde se užívaly drogy a do níž patřil právě Michal P. Postupem času však začala přítomnost bývalých kamarádu opětovně vyhledávat. V době, kdy k napadení nožem došlo, měly údajně celé události přihlížet i její dvě starší děti.

Útočníkovi hrozí až 18 let za mřížemi

Agresor byl po činu ihned zadržen a převezen do vazby. U soudu prohlásil, že je mu celá událost líto, ovšem odmítl dále vypovídat. Rozbory krve prokázaly, že byl v době činu pod vlivem drog. Jeho obhájce Daniel Volák uvedl, že obviněný hodlá čelit důsledkům svého jednání. Za vraždu ve stadiu pokusu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečné vyhrožování může dostat trest až 18 let vězení.

Podle informací webu Blesk je ale obviněn také Francesco M., a to z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví. Stíhán má být na svobodě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drogy na základních školách a varny na každém rohu. Starostové z Ústecka bijí na poplach

Tagy: