Puč a nenávist. Spory mezi politiky a Hradem pokračují, tentokrát jde o vstupní kontroly

Slovní roztržky mezi některými senátory a Hradem pokračují. Tentokrát není tématem přímo zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, ale výzva na zrušení vstupní bezpečnostní kontroly do areálu Pražského hradu. Jenže Hrad se proti tomu razantně ohradil a vůči senátorům použil slova jako puč, nenávist nebo průhledné dezinformace.

Vše začalo na Silvestra, kdy senátor Jiří Růžička a poslanec Jan Lacina (oba za STAN) z Prahy 6 po roce opět vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby nechal zrušit vstupní bezpečnostní kontroly do areálu Pražského hradu.

V otevřeném dopise to označili za zbytečné, potupné a v rozporu s postoji předchozích demokratických prezidentů. Obdobnou žádost adresovali hlavě státu už koncem let 2018 a 2020. Hrad předešlým výzvám odmítl vyhovět, poukazoval na zajištění bezpečnosti, k čemuž v posledních letech přidal i ochranu před koronavirovou epidemií.

Nově se k argumentům přidal ještě podzimní spor, kdy byl prezident Zeman hospitalizován, a senátoři i poslanci uvažovali o aktivaci ústavního článku 66, kterým by mohli hlavě státu na základě špatného zdravotního stavu odebrat některé pravomoci. Stav Miloše Zemana se ale zlepšil natolik, že ke krajnímu řešení nedošlo.

„Kancelář prezidenta republiky doporučuje všem neúspěšným účastníkům pokusu o puč vůči prezidentu republiky v době nemoci prezidenta republiky, aby při výběru dalších témat útoků brali v potaz fakta, a nikoli pouze snahu o vlastní zviditelňování v médiích a na sociálních sítích,“ píše Hrad v oficiálním prohlášení na svých stránkách,

Růžička a Lacina mají šířit dezinformace

Autoři výzvy prý zřejmě s cílem svého zviditelnění šíří hloupé a průhledné dezinformace. Hrad zdůrazňuje, že bezpečnostní kontroly na vstupech provádí policie na základě vlastní analýzy rizik z května roku 2021 a na základě vlastních oprávnění podle zákona.

„Kancelář prezidenta republiky pouze dodržuje doporučení těchto složek. V hodnocení bezpečnostních rizik se s policí neshoduje a opakovaně projevila zájem o zmírnění stávajících opatření,“ píše se v oznámení.

Nelze ale prý očekávat, že Kancelář bude vůči policii postupovat jinak než konstruktivně a s pochopením pro její úkoly. Tyto informace jsou navíc podle Hradu veřejné a všeobecně známé.

„Je s podivem, že oba dobře placení ústavní činitelé s rozsáhlým aparátem placených asistentů a poradců si nejsou schopni tato fakta zjistit, a místo toho se svými provokacemi snaží vzbuzovat nenávist,“ zní kritika na adresu senátorů.

Zeman je v Lánech, Hrad chce otevřít i Kalousek

Bezpečnostní kontroly republikovou policií byly na Hradě zavedeny v roce 2016, letos počátkem května byly po velikonoční pauze obnoveny. Podle Růžičky Laciny k ním pořád není důvod. „Uběhl další rok bez sebemenšího náznaku nebezpečí jakéhokoli teroristického útoku v České republice. A my opět stojíme jako zástupci pražské i české veřejnosti před zátarasy při vstupu do areálu Pražského hradu ve stejných rozpacích jako v minulosti,“ uvedli politici v otevřeném dopisu.

Podle všech dostupných informací, kterými jako členové obou komor Parlamentu údajně disponují, nejsou plošné kontroly potřeba. V předchozím dopise Růžička a Lacina uvedli, že úplné uzavření části města považují za nestandardní, nepřijatelné a chápou ho jako výraz zvůle a neúcty nejen k obyvatelům Prahy, ale i k občanům celého Česka.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček tehdy oponoval, že na prvním místě zůstává zajištění zdraví a bezpečnost návštěvníků a že pro areál nelze automaticky aplikovat opatření pro muzea a galerie ani opatření pro hrady, zámky a památky. Upozornil na riziko tvoření front. Zrušení kontrol Hrad odmítl, i když prezident po ukončení podzimní hospitalizace dlí na zámku v Lánech.

Po otevření Hradu volal v prosinci také bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Mám zdvořilý dotaz na Pražský hrad a Policii ČR. Je zřejmé, že až do konce svého mandátu bude prezident republiky působit na zámku Lány upraveném pro jeho zdravotní stav. Není tedy na místě otevřít Pražský hrad veřejnosti, když tam není koho chránit?“ ptal se krátce před Vánoci na Twitteru.

Tagy: