Půlročního Tomáše natlačila matka do babyboxu: Primář popsal, co se stalo. Co s chlapcem bude?

Netypický případ odložení dítěte do babyboxu oblétl Česko. Neznámá matka chtěla na vrátnici brněnské nemocnice nechat asi půlročního kojence. Lékaři ho kvůli jeho věku odmítli přijmout, proto ho žena „natlačila“ do babyboxu. Podle informací CNN Prima NEWS už o chlapce projevila zájem pěstounská rodina.

Pro personál Nemocnice Milosrdných bratří v Brně to bylo běžné pracovní odpoledne, které však skončilo jako mávnutím kouzelného proutku příchodem ženy s miminkem v náručí. Ta se nejprve s prosbou „chci u vás odložit dítě“ svěřila vrátnému.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zázrak v olomoucké nemocnici. Lékaři zachránili Vanesku, po porodu vážila jen 395 gramů

„Vrátný zavolal sloužícího lékaře, který se zeptal maminky na to, jak je dítě staré. Když zjistil, že dle sdělení matky je čtyřměsíční, odkázal maminku na dětskou nemocnici,“ uvedl primář novorozeneckého oddělení Nemocnice Milosrdných bratří Dan Wechsler.

Lékaři bylo už od pohledu jasné, že malý chlapec je ještě o něco starší, než jeho matka tvrdila. Pro péči o zhruba půlroční dítě přitom v nemocnici chybělo potřebné vybavení. Matka však svůj plán s odložením dítěte nevzdala. „Maminka se otočila, odešla a následně se ozval alarm babyboxu, kde bylo toto dítě odloženo,“ doplnil Wechsler.

„Nezbylo než konat. (Lékař) vyzvedl malého Tomáše z babyboxu, a když jsem mu zavolal, slyšel jsem v telefonu jeho hlasitý křik. ,Petře, dejte mu najíst,‘ požádal jsem,“ popsal další dění zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Odložený chlapec nakonec skončil v péči dětského oddělení jiné brněnské nemocnice. Co matku dohnalo k tak zoufalému kroku, aby se zbavila malého Tomáška, se už nejspíš nikdy nedozvíme.

„Chlapec je v dobrém zdravotním stavu, všechna vyšetření jsou v pořádku a není již potřeba nemocniční péče. O dalším postupu už nemocnice jedná s OSPOD,“ informovala mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Právě „sociálka“ o budoucnosti malého chlapce rozhodne. Podle informací CNN Prima NEWS ale nejspíš neskončí v ústavní péči, zájem o malého Tomáše už projevila pěstounská rodina.

Tagy: