Pusťte lidi do hospod, vyzval vládu Bábek. Podpory nefungují, posteskl si restauratér

Radomil Bábek a Karel Šimůnek

360° (131)

Máme prázdnou hospodu a o žádné současné pomoci od státu nevím, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS majitel restaurace Zas a Znova Karel Šimůnek. Ten zároveň upozornil, že podporu z loňska musí podnikatelé zdanit a část peněz vrátit státu. Předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek vyzval vládu, ať zruší zákaz vstupu neočkovaným do restaurace a nechá podnikatele normálně pracovat.

„Od chvíle, kdy musíme kontrolovat covid pasy, máme velmi špatný večerní kšeft. Sice je pondělí večer, ale je prázdná hospoda, a to není nic příjemného,“ stěžoval si v pořadu restauratér Karel Šimůnek.

Podle něho pomoc od státu nefunguje. „O žádné současné pomoci nevím. A ani nemám sílu teď něco řešit, protože je opravdu složité požádat o nějakou pomoc,“ uvedl a zkritizoval podporu z loňského roku. „Pomoc, kterou jsme dostali loni, teď musíme dvaceti procenty zdanit. Takže to, co jsem dostal a hned vyplatil svým zaměstnancům, teď ještě musím vrátit státu jako zisk. Je to pomoc nepomoc,“ kroutil hlavou.

S ním souhlasil i Radomil Bábek. „Situace, do které nás dostal stát, je komplikovaná. Kompenzační bonus byl před rokem asi jediný bonus, který běžel celkem hladce. Za vládnutí Schillerové jakž takž fungoval. Tím nechci říct, že dnes funguje hůř kvůli Stanjurovi. Je vidět, že finanční správa, kterou mu tam Schillerová zanechala, funguje jako rakovinná buňka. To, co teď dělají s kompenzačním bonusem úředníci, je zjevná sabotáž namířená jak proti nám – živnostníkům a podnikatelům, tak proti této vládě,“ myslí si šéf výboru Podnikatelských odborů.

Pusťte lidi do hospod

Podle Šimůnka lidé z gastra odchází, protože v jiných oborech jim zaměstnavatelé mohou nabídnout větší jistotu. Bábek tak vyzval vládu, aby zrušila zákaz vstupu neočkovaným do restaurací i ostatních služeb.

„Nedávejte nám žádné peníze, nepřipravujte žádné dotační projekty, kompenzace, ale nechte otevřené hospody, kavárny, divadla. Nechte nás dělat svou práci a uvidíte, že všechno bude v pořádku. Nic nám nedávejte, nahraďte škodu, kterou jste udělali, a pojďme normálně pracovat, podnikat. Pusťte lidi do hospod,“ vyzval Bábek kabinet Petra Fialy s tím, že on sám je neočkovaný a nemůže skoro nic.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden řekl, že vláda rozvolní opatření v březnu nebo v dubnu. Je tedy možné, že i neočkovaní budou moci znovu do restaurací. Válek ale k vakcinaci opakovaně vyzývá, protože podle něj i ostatních odborníků chrání před těžkým průběhem nemoci COVID-19 a před smrtí s koronavirem. V současné době navíc v Česku přibývají vysoké počty nově nakažených variantou omikron.

Tagy: