Putin by na svou jachtu Šeherezáda vydělával přes 5 tisíc let. Kolik bere vládce Kremlu?

Vladimir Putin by na svojí superjachtu vydělával přes 5 000 let

Usilují oligarchové o svržení Putina?

Ruský prezident Vladimir Putin oficiálně nedisponuje téměř žádným majetkem. Má jen běžný byt a tři auta. Neoficiálně mu však patří honosný palác na pobřeží Černého moře, superjachta Šeherezáda a rozsáhlé pozemky. Ze svého prezidentského platu by si na takové majetky vydělal jen velice těžko.

Plat ruského prezidenta Vladimira Putina loni dosáhl 10,2 milionu rublů, jak vyplývá ze zprávy ruské prezidentské kanceláře. „Taková částka odpovídá podle loňského průměrného kursu takřka přesně třem milionům korun. Putin tedy loni bral oficiálně 250 tisíc korun měsíčně, letos už by to bylo jen asi 225 tisíc, neboť rubl v důsledku války na Ukrajině a sankcí oslabil,“ uved pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Vládci Kremlu je přitom připisován majetek mnohem rozsáhlejší, než by takovému příjmu odpovídalo. Patří tam i superjachta Šeherezáda, jejíž cena se odhaduje na 700 milionů dolarů, tedy asi 15,8 miliardy korun. „Při měsíčním platu v přepočtu 250 tisíc korun by na ni Putin vydělával zhruba 5 270 let. Pokud by ovšem celou tu dobu jedl jen vzduch a neměl ani žádné jiné výdaje,“ upozornil Kovanda. Putinův oficiální majetek však čítá jen běžný byt a tři automobily.

Superjachta Šeherezáda disponuje bezpočtem bazénů, lázněmi, saunou, kinem, posilovnou dvěma heliporty, ale také zařízením na sestřelování dronů nebo pozlacenými držáky na toaletní papír. Není však jedinou takto drahou věcí, která má neoficiálně náležet ruskému prezidentu. „Spekuluje se třeba o tom, že je skutečným vlastníkem honosného paláce na pobřeží Černého moře, jehož rozsáhlý pozemek představuje tak trochu stát ve státě,“ dodal Kovanda.

Putin hůře placený Zemana

Vladimir Putin se tak se svým oficiálním platem nemůže ani náhodou rovnat s předními politiky nejen Západu, ale na záda se dívá také některým asijským představitelům. Podle žebříčku portálu Yahoo! Finance byl v roce 2020 nejlépe placeným politikem světa singapurský předseda vlády Lee Hsien Loong s ročním platem 2,29 milionu dolarů (asi 51,4 milionu korun). Necelých 950 tisíc dolarů si vydělala správkyně Hongkongu Carrie Lamová, teprve třetí nejvyšší plat náležel tehdejšímu americkému prezidentu Donaldu Trumpovi (614 tisíc dolarů ročně).

Šéf Kremlu tak snese srovnání s českým prezidentem Milošem Zemanem. Jeho plat totiž loni dosahoval přes 302 tisíc korun měsíčně, tedy asi 3,6 milionu ročně. Zeman si tak vydělal dokonce asi o 50 tisíc měsíčně více než Putin. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová však loni strčila do kapsy i Miloše Zemana. Její plat dosáhl 3,7 milionu korun. Zeman naopak vydělává více než prezident Polska či Maďarska (oba asi 1,5 milionu korun ročně) nebo finský prezident Sauli Niinistö, jehož roční plat loni dosáhl v přepočtu asi tří milionů korun.

Tagy: