Zacharovová i Skabejevová aneb Hlásné trouby Kremlu. Kdo jsou Putinovy královny propagandy?

Rusko k dosažení svých cílů využívá propagandu, pomocí níž se před vlastním lidem i zbytkem světa snaží obhájit vojenskou invazi na Ukrajinu. Mezi „hlásné trouby Kremlu“ patří i ženské trio, které se v Rusku těší velké popularitě – konkrétně Marija Zacharovová, Olga Skabejevová a Margarita Simonjanová.

Pravá ruka Lavrova

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová svými plamennými projevy v poslední době skoro zastiňuje šéfa resortu diplomacie Sergeje Lavrova. Šestačtyřicetiletá rodačka z Moskvy leckomu utkvěla v paměti kvůli svým výrokům na téma masakru v Buči.

Zatímco podle Západu ruští vojáci před odchodem z ukrajinského města zavraždili stovky civilistů, Zacharovová celou věc označila za americkou provokaci. „Fotografie byly pořízeny na příkaz. Kdo stojí za těmito provokacemi? Samozřejmě USA a NATO. O tom, kdo si tento příběh objednal, není pochyb,“ uvedla na začátku dubna.

I když Ukrajinci zveřejnili důkazní materiál v podobě fotek a videí mrtvol či masových hrobů nebo nahrávek hovorů mezi ruskými vojáky, Rusko podle Zacharovové prý předložilo tolik důkazů o své nevinně, že by tato věc už měla být uzavřena.

Oblíbeným tématem mluvčí kremelské diplomacie jsou také spiklenecké teorie o Severoatlantické alianci. „NATO hledá jakékoliv argumenty, aby ospravedlnilo nebezpečné a destabilizující posilování sil na svém východním křídle,“ sdělila Zacharovová na konci března.

Když byla krátce před vypuknutím války na Ukrajině novináři konfrontována s informací, že Rusko poblíž hranice s Ukrajinou přesouvá tisíce vojenských jednotek, odpověděla ironicky: „Oznamte mi harmonogram našich invazí na nadcházející rok. Chtěla bych si podle toho naplánovat dovolenou.“ Zhruba týden po tomto výroku Rusko napadlo Ukrajinu.

Leckoho také Zacharovová šokovala, když na začátku dubna ruskou agresi ospravedlňovala tím, že Ukrajina chce Rusku údajně ukradnout autorská práva na polévku boršč.

Hvězda televize Rossija 1

Do ještě většího absurdna dotáhla vysvětlení o skutečnostech v Buči moderátorka televize Rossija 1 Olga Skabejevová. Otevřeně totiž prohlásila, že vyvražďování tamních obyvatel měla provést ukrajinská armáda.

„Západ zneužívá Buču k legalizaci čistek v oblastech, které byly dříve okupovány ruskou armádou. Ti lidé byli zabiti ukrajinskými jednotkami, protože se nepostavili na odpor ruským silám. Západ tedy schvaluje mimosoudní popravy lidí, které Ukrajinci považují za zrádce,“ řekla.

Pro státem kontrolovanou televizi Rossija 1 je Skabejevová jako jedna z nejznámějších tváří velmi důležitým nástrojem na popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině.

Přísná moderátorka některým českým divákům utkvěla v paměti již v roce 2019, když si do svého pořadu pozvala řeporyjského starostu Pavla Novotného (ODS) v souvislosti s plánovaným vystavěním pomníku vlasovcům.

Podezření české vlády, že do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni dva ruští agenti GRU, komentovala následovně: „Hloupost, absurdita, šílenství a paranoia. Řekne (k podezřením Česka, pozn. red.) naprosto každý rozumný člověk.“

Putinova šéfka médií

Ještě důležitější mediální postavou je pro Kreml novinářka Margarita Simonjanová. Ta v pouhých 25 letech začala šéfovat prokremelské zpravodajské televizi Russia Today (RT). Později se navíc stala šéfredaktorkou tiskové agentury Rossija Segodňa, pod kterou mimo jiné spadá zpravodajský portál Sputnik.

Vzhledem k tomu, že v minulosti podporovala anexi Krymu a vyjadřovala se pozitivně vůči separatistům na Donbasu či aktivitám podkopávajícím suverenitu Ukrajiny, není divu, že se Simonjanová hned 23. února tohoto roku objevila na sankčním seznamu Evropské unie.

Ani po začátku ruské invaze na Ukrajinu Simonjanová svou prokremelskou rétoriku nezměnila. Ve svých komentářích obviňovala ukrajinské civilisty z nacistických tendencí, protože příjezd ruských okupantů nevítali s květinami v ruce.

A co vzkázala Rusům, kteří po vypuknutí války začali veřejně odsuzovat invazi? „Pokud se nyní stydíte za to, že jste Rusové, nebojte se, nejste Rusové,“ řekla. A když prezident Vladimir Putin uznal nezávislost Doněcké a Luhanské lidové republiky, položila ve studiu otázku: „Především nechápu, proč tady není šampaňské?“

Tagy: