Abramovič má kvůli sankcím hluboko do kapsy. V Holywoodu prosí o miliony, píší v USA

V souvislosti s uvalením sankcí na ruské oligarchy po zahájení krvavé invaze na Ukrajinu se nejčastěji mluví o Romanu Abramovičovi. Muž známý zejména pro vlastnictví slavného anglického fotbalového klubu Chelsea má podle webu Page Six prosit své kamarády o to, aby mu půjčili peníze a on měl na výplaty. Sankce se ho týkají i přesto, že se snaží Ukrajinu s Ruskem usmířit. Působí totiž jako spojka mezi prezidenty Zelenským a Putinem.

Abramovič se měl dle informací Page Six spadající pod New York Post obrátit hned na několik dobrých známých z USA, to i persony z Hollywoodu. Prosí je o to, aby mu půjčili milion dolarů (v přepočtu 22 milionů korun), které by mohly ruského magnáta v pro něj těžké době udržet nad vodou. Kvůli sankcím má totiž zmrazené bankovní účty ve Spojených státech i Velké Británii. A to je velký problém, protože nemůže platit takzvaně „své lidi“ udržující jeho impérium při životě.

Zaměstnanci ho údajně vycházejí na tři čtvrtě milionu dolarů týdně, což je v přepočtu 16,5 milionu korun. Ale právě díky vstřícnosti mocných a blízkých je schopný závazky zatím plnit. „Říká, že nikdy nezmeškal vyplacení mzdy zaměstnancům, která dohromady činí 750 000 dolarů týdně. A to se zmrazenými aktivy nemůže platit svým lidem,“ podotkl zdroj pro Page Six.

Web zároveň uvádí, že někteří zámožní kamarádi jsou ohledně poskytování financí Abramovičovi opatrní, protože ví, že v očích politických představitelů Západu je momentálně nechtěnou osobou. A to i přesto, že se podílí na zprostředkování mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Během nich byl – jak se později ukázalo – podle deníku Wall Street Journal stejně jako nejméně dva členové ukrajinské delegace přiotráven. Příznaky jako zarudnutí očí, bolestivé slzení, dočasná ztráta zraku a loupání kůže na rukách a obličeji poukazovaly na požití jedu novičok nebo chlorpikrin.

Chelsea se snažil prodat

Krátce po vypuknutí války bylo podnikateli narozenému ve městě Saratov jasné, že nebude udržitelné, aby nadále vlastnil své fotbalové dítě – londýnskou Chelsea. Tu koupil v roce 2003 a přetvořil ji v jeden z nejlepších evropských klubů. Po závažných zprávách z Ukrajiny opustil vedení a rozhodl se slavnou značku prodat. Avizoval, že peníze z prodeje věnuje obětem války.

Jenže britský parlament tím neobměkčil a v rámci sankcí bylo rozhodnuto o tom, že se Abramovič nemůže klubu zbavit a vydělat na tom peníze. Chelsea obdržela speciální licenci, díky které může v upraveném režimu dohrát aktuální ročník. Proces prodeje je tímto komplikovanější, ale ne prakticky nemožný, jak se mohlo nejprve zdát.

Podle webu The Athletic společnost Raine Group dohlížející na prodej Blues už obdržela 20 nabídek.

Informace CNN z konce března říkaly, že ruský oligarcha s izraelským občanstvím měl v Turecku vyjednávat o možném majetkovém vstupu do jiného fotbalového klubu. Zajímá se prý o klub Göztepe, který hraje nejvyšší tureckou soutěž.

Tagy: