Masakr u Bachmutu. Padlo přes 100 Rusů, Ukrajinci hlásí nenahraditelnou ztrátu

U Bachmutu pokračují těžké boje, podle Ukrajiny tam mělo padnout nejméně sto ruských vojáků. V pěti frontových oblastech došlo během posledního dne k 28 bojovým střetům. Na mostě na Krym je přerušena doprava, v místě bylo slyšet exploze. Ukrajinci se u Kupjansku brání postupu ruských jednotek, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Ukrajinská protiofenziva, zaměřená na znovuzískání okupovaných území není úspěšná, uvedl ve státní televizi ruský prezident Vladimir Putin.

Ukrajinské obranné síly zabily za poslední den u Bachmutu přes sto okupantů a téměř 200 jich bylo zraněno, informuje web Unian s odvoláním na ukrajinské ozbrojené síly. „I dnešní den byl v tomto sektoru velmi napjatý. Nepřítel klade zoufalý odpor. Na naše pozice v Bachmutu vypálil 451krát z děl a raketového dělostřelectva. Došlo k 16 bojovým střetnutím, třem náletům, 101 okupantů bylo zabito, 174 bylo zraněno a devět zajato,“ uvedl mluvčí Východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny Serhij Čerevaty.

U Bachmutu měl podle informací webu Unian padnout velitel taktické skupiny Karpatská Sič Anatolij Tehza. „Jednotka se dostala pod palbu. Poté, co zachránil své zraněné kamarády, šel na pomoc zraněným vojákům z jiné jednotky. Bohužel se nevrátil živý,“ uvedl jeho bratr. Webové stránky Karpatské Siče informovaly, že Anatolij Tehza byl vyznamenán Zlatým křížem za bezchybné plnění bojových úkolů během předchozího tažení v Bachmutském sektoru. „Nenahraditelná ztráta,“ uvádí se v prohlášení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrt, vyhazov i zmizení. Putin ztrácí generály, vyloučena není ani válka uvnitř ruské armády

Rusko soustřeďuje své hlavní úsilí na směry Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka, kde za poslední den proběhlo 28 bojových střetnutí. Uvádí se to v ranním hlášení Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny. „Za uplynulý den letectvo obranných sil provedlo 15 úderů na oblasti, kde se nacházejí vojáci, zbraně a vojenská technika, z toho jeden na protiletadlový raketový systém nepřítele. Raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly 20 dělostřeleckých děl na palebných postaveních, dva systémy protivzdušné obrany a dvě stanice elektronického boje okupantů,“ uvedla armáda podle webu Ukrinform.

Kvůli „mimořádné události“ byla v pondělí brzy ráno přerušena doprava na mostě, který spojuje pevninské Rusko s anektovaným Krymem. Server ruskojazyčné verze BBC píše o dvou explozích, agentura Ukrinform o nejméně dvou mrtvých a jednom zraněném. Jak ale poznamenává agentura Reuters, zprávy zatím není možné nezávisle ověřit. Výbuchy bylo podle zdrojů, na něž se odvolává BBC, slyšet po 3:00 místního času (4:00 SELČ) z města Kerč, v němž most ústí na Krym. Ruské úřady uvedly, že se incident, jehož povahu zatím neupřesnily, stal u 145. pilíře mostu. Podle Ukrinformu zde byla nejspíš poškozena část mostu mezi nejméně dvěma pilíři.

Ukrajinské síly se u Kupjansku na severovýchodě Ukrajiny brání postupu ruských jednotek, uvedla v neděli v příspěvku na telegramu náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. Zhruba o 130 kilometrů jižněji u města Bachmut podle ní ale naopak ukrajinští vojáci částečně postupují. „Situace na východní frontě se poněkud zhoršila. Nepřítel dva dny za sebou aktivně postupuje ve směru na Kupjansk v Charkovské oblasti. Jsme v defenzivě. Odehrávají se tu urputné boje, pozice obou stran se dynamicky mění několikrát za den,“ uvedla Maljarová.

„Ukrajinská protiofenziva, zaměřená na znovuzískání okupovaných území není úspěšná,“ uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Pokusy o prolomení ruské obrany podle něj selhaly. Jak uvedla agentura Reuters, Putin to řekl v rozhovoru s ruskou státní televizí. Putin také řekl, že Rusko je v případě nutnosti odhodláno použít na Ukrajině kazetovou munici. „Chci říct, že Rusko má dostatečné zásoby kazetové munice různého typu. Doposud jsme to neudělali, nepoužili jsme ji, neměli jsme tu potřebu,“ řekl podle agentury Interfax Putin v rozhovoru s ruskou státní televizí. „Samozřejmě že pokud bude použita proti nám, vyhrazujeme si právo provést reciproční kroky,“ dodal.

Tagy: