Prigožin pomstě neujde. Putin coby apoštol odplaty rozjel komplikovaný tanec, říká šéf CIA

Ruský prezident Vladimir Putin nezapomněl, že se proti němu oligarcha Jevgenij Prigožin vzbouřil, může teď chystat pomstu. K tomuto závěru dospěl šéf CIA William Burns. Podle něj se bude ruský prezident snažit oddělit vagnerovce od svého dosavadního lídra. Upozornila na to americká CNN.

Žoldáci z Vagnerovy armády se na konci června na povel svého vůdce Jevgenije Prigožina vzbouřili a chtěli táhnout na Moskvu. Z podivné vzpoury ale po pár hodinách sešlo. V současnosti se proto vede čilá diskuse o tom, co s vagnerovci a Prigožinem bude.

Ředitel CIA William Burns se domnívá, že i když to může vypadat, že ruský prezident Vladimir Putin vzpouru přešel mávnutím rukou, skutečnost bude dost možná úplně opačná. Burns se domnívá, že šéf Kremlu teď může připravovat pomstu na Prigožina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko zahájilo blokádu, pod hladinu moře rozsévá miny. USA varují před nekalými záměry Kremlu

„Co právě vidíme, je velmi komplikovaný tanec,“ prohlásil Burns na mítinku Aspen Security Forum. Upozornila na to americká CNN i londýnská BBC.

„Putin je ten typ člověka, který si myslí, že pomsta se nejlépe podává zastudena. Ze své zkušenosti vím, že Putin je ultimátní apoštol odplaty, takže bych se hodně divil, kdyby Prigožin další pomstě unikl,“ myslí si šéf CIA.

Posléze naznačil, že ruský prezident může Prigožina nechat zabít. „Kdybych byl na jeho místě, dával bych si pozor na to, co jím. Být Prigožinem, tak nevyhazuji svého ochutnávače,“ doplnil Burns.

Že by mohl Putin chtít Prigožina otrávit, řekl zkraje července i americký prezident Joe Biden.

Co bude s vagnerovci?

Vagnerova armáda je nadále frakcí, která čítá desítky tisíc zkušených bojovníků. Pro Putina proto stále jde o sílu, kterou může Rusko využít. Podle Burnse se proto ruský prezident bude snažit odtrhnout vagnerovce od Prigožina a překlopit jejich loajalitu směrem ke Kremlu.

Putin už ostatně navrhl, že by se novým šéfem vagnerovců mohl stát vysloužilý plukovník Andrej Trošev, veterán z Čečny i Sýrie.

Sám Prigožin pak po vzpouře údajně uprchl do běloruského hlavního města Minsk. Nadále se ale podle Burnse občas pohybuje také v Rusku.

Na mítinku Aspen Security Forum se šéf CIA také svěřil s tím, že se snaží nalomit Rusy nespokojené s režimem, aby se svěřovali s tajnými informacemi. Výzva CIA na Telegramu nasbírala miliony zhlédnutí.

Tagy:
Vladimir Putin CIA Rusko pomsta Vagnerova skupina William Burns Jevgenij Prigožin