Putin je agresor. Válku si vybral on, ne my, řekl Biden a varoval před dalšími sankcemi

Celým světem otřáslo Putinovo rozhodnutí. Ruská armáda decimuje Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden oznámil nové finanční postihy proti Rusku. USA chce omezit schopnost Ruska obchodovat v dolarech, eurech, librách i jenech, a tím jej vyřadit ze světové ekonomiky. Spojené státy také uvalí sankce na ruské banky, které dohromady drží aktiva v hodnotě jednoho bilionu dolarů.

„Nyní blokujeme čtyři velké banky. Každé aktivum, které mají v Americe, bude zmrazeno,“ uvedl Biden. Zatím neoznámil žádné sankce proti Vladimiru Putinovi ani odpojení Ruska od systému SWIFT (Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci).

Cílem finančních postihů má být radikální omezení financování ruské armády. Biden si také od sankcí slibuje, že napomůžou k vyřazení Ruska ze světového obchodu a tím se zhorší jeho schopnost konkurovat v „high-tech ekonomice 21. století“.

Americký prezident zároveň znovu tvrdě odsoudil ruský útok na Ukrajinu. Podle něj nese ruský prezident plnou odpovědnost za agresivní vpád do svrchované země. „Putin je agresor. Putin si vybral tuto válku. Teď on i jeho země ponesou následky,“ dodal.

Americký prezident ve čtvrtek také řekl, že povolil rozmístění vzdušných a pozemních sil v Evropě a tím znovu potvrdil závazek Spojených států bránit země Severoatlantické aliance. „Na zítřejším summitu NATO budeme s lídry třiceti spojeneckých zemí demonstrovat naši solidaritu a plánovat další kroky, které podnikneme, abychom posílili všechny aspekty naší aliance,“ uvedl.

Jedním dechem ale dodal, že USA neplánuje vyslat do války na Ukrajině žádné americké vojáky. „Přestože jsme loni poskytli Ukrajině obrannou finanční pomoc v hodnotně přes 650 milionů dolarů, dovolte mi to zopakovat: Naše síly nejsou a nebudou zapojeny do konfliktu s Ruskem na Ukrajině. Naše síly nepůjdou do Evropy bojovat,“ dodal.

Tagy: