Vyděšení Rusové počítají s bojem za vlast: Zemřeme se ctí. Putin je zrůda, ale my nejsme on

Mladí ruští vojáci

Jak reagují Rusové na ruský útok na Ukrajinu?

Brzké čtvrteční hodiny ranní. Tanky. Střelba. Mrtví. Rusko započalo válku na Ukrajině. Trpí Evropa, trpí vojáci, ale především trpí prostí lidé. My nejsme Putin, nechceme nálepku agresora, zní od řady mladých Rusů. Čtěte reakce pobouřených, rozhořčených, ale i zoufalých občanů, které pro vás redakce CNN Prima NEWS sehnala.

Nikita (18) – Nevinomysk: Zatím se nic neděje. Chodíme do školy, učíme se. Války se nebojíme. Ve zprávách jsme slyšeli, jak říkali, že nás v letech 2023–2024 povolají do armády. Pokud to bude nutné, půjdeme bojovat, bránit svou vlast a umřeme se ctí. Co jiného nám zbývá... Jen našich rodičů nám je líto.

Andrej (19) – Nevinomysk: Ve škole si všichni dělají srandu, že nás povolají do války. Ale nemyslím si, že k tomu dojde. Války se nebojím a zprávy nesleduji. Hlavně si nemyslím, že konflikt dojde až sem k nám.

Babek (25) – Nevinomysk: Do Rostova přivezli stovky běženců z Ukrajiny – rodiny s malými dětmi, které v Ukrajině budovaly svou budoucnost, stavěly domy, pracovaly a ze dne na den musely všechno opustit a odjet. Na úkor zájmů nejvyšších politiků strádají obyčejní lidé. Zatím se nebojím toho, že by válka došla až sem, ale kdyby ano, nebo mě povolali do války, jsem připraven chránit svou rodinu a obyčejné lidi. Jsem připraven splnit svou povinnost coby občan Ruské federace. Chránit vlast a rodinu. Jiné možnosti nejsou.

Diana (26) – Jekatěrinburg: Je to strašné. A ještě horší, že teď my, kteří se snažíme prosadit naši kulturu ve světě v tom nejlepším světle, opět působíme v roli agresora. Máme skvělé sportovce, muzikanty i herce. Lidi, kteří mají v hlavě všech pět pohromadě. Svět musí pochopit, že Rusko není Putin. I když to tak momentálně vypadá.

Sergej (27) – Ulan-Ude: Putin je nemocnej zm*d. Pé*o mu stojí jen při myšlence na válku. Jako zoufalej chlap se snaží dobýt ženskou, která ho ale nechce. Nikdo při smyslech válku nechce a nevidí v ní smysl. Můžeme se dostat do 3. světové války. Bojím se, že se vrátíme zpátky za železnou oponu. Protože celá civilizace se od nás odvrátí a bude bojkotovat. Hlady neumřeme, ale život bude bolestný.

German (31) – Novosibirsk: Jsem proti válce. Ale pokud nemá tato situace mírové řešení, co se dá dělat. Hrozně bychom nechtěli, aby se konflikt rozrostl a přešel na naše území. Stejně jako by tomu nechtěl občan žádné země. Je těžké posoudit, kdo má teď pravdu. Čas vše ukáže.

Stas (32) – Irkutsk: Nynější situace nemůže nijak pozitivně ovlivnit rozvoj adekvátních diplomatických vztahů. Současné kardinální dění vyvolávají jen negativní následky a především se tak celé Rusko i jeho občané stávají agresory. Pokud se rozjede konflikt ve své plné šíři, jsou nutné nejen aktivní kroky obou stran, mezi kterými prvotní konflikt vznikl, ale i dalších možných zainteresovaných. Vidina budoucnosti je děsivá. A Putin měl vždy vliv jen proto, že měl ohromný arzenál a finance na něj.

Alexej (35) – Petrohrad: Myslím, že každý ozbrojený konflikt přináší jen bolest, smrt a zničení všech hodnot. Ve výsledku této absolutně absurdní invaze budou trpět nejvíce prostí obyvatelé. Nejhorší je, že vidíme naši vlast opět v roli agresora, i když jsme tolik kritizovali Spojené státy za Irák. Mám strach, že se to proti nám obrátí. Ukrajina je dobře ozbrojena a je schopna na naši agresi velmi dobře reagovat. Ale my tu žijeme. Nemůžeme za to. Žijí tu i naši blízcí, naše rodiny. Válka je hrůza. Myslím, že Putin nepostupuje správně. I přes jeho ideály jsem k němu přistupoval loajálně. V posledních letech se ale proměnil ve zrůdu a jeho krokům nerozumím.

Tagy: