Ruský novinář rozebral Putinův projev: Má plány na dalších 10 let. Je reálná jaderná válka?

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (3.11.2022 6:30)

Ruský prezident Vladimir Putin má plány na dalších deset let dopředu a své moci se rozhodně vzdávat neplánuje. V rozhovoru pro agenturu Unian to řekl ruský opoziční novinář Timur Olevskij. Právě tyto dlouhodobé plány podle něj svědčí o tom, že Rusko jadernou válku nezahájí.

Olevskij komentoval projev, který ruský prezident pronesl na zasedání Mezinárodního debatního klubu Valdaj. V něm Putin opět kritizoval politiku Západu jako „krvavou a špinavou, popírající svrchovanost států a národů a snažící se přivlastnit si veškeré zdroje a bohatství lidstva“. Vytkl Západu mimo jiné „podněcování války na Ukrajině“, kterou ale šéf ruského státu zahájil svým rozkazem k vpádu ruských vojsk do sousední země 24. února.

„Nemůžeme očekávat, že Putinův projev ve Valdaji bude politickým prohlášením, které ovlivní budoucnost lidí na mnoho let dopředu. Ne proto, že bychom nevěděli, jak dlouho bude u moci, ale proto, že jeho vystoupení jsou stále více odtržená od reality a nemají nic společného s tím, co lidé uvidí zítra – ať už v obchodech, nebo ve válce. Kadyrov, Prigožin a generál Lapin mají k rozhodování daleko blíž než člověk, který si toho ve své hlavě hodně představoval,“ uvedl v rozhovoru pro agenturu Unian Olevskij.

Šéf Kremlu podle něj neplánuje rozpoutat jadernou válku, o rozdělení světa však stále sní. „Putin má plány na dalších deset let. Jaderná válka tak pravděpodobně v úvahu nepřipadá,“ podotkl novinář.

Lidi si podmanil svou děsivou ideologií

V rozhovoru okomentoval i Putinovo prohlášení o antiglobalismu. „Před dvaceti lety se zdálo, že antiglobalizační hnutí jsou světovým odporem proti hlavnímu proudu – buržoaznímu, kapitalistickému a jednoznačně škodlivému. Nyní se ukazuje, že existuje svět, který se chce sjednotit do jedné rodiny národů s ekonomickým systémem, který zaručí, že nedojde k válkám. Bohužel existují šílenci, kteří chtějí svět rozdělit a Putin je jejich vůdcem. Nebo se chytil tohoto proudu a strachu občanů a využil je. Podmanil si lidi svou děsivou ideologií,“ pokračoval novinář.

Poukázal také na to, že v prezidentově projevu nepadlo ani slovo o budoucnosti Rusů. Podle něj Putin myslí jen na válku a osud prostých Rusů ho zajímá jen málo. „Neslyšeli jsme žádná smysluplná prohlášení. Jeho plány na boj se Západem nemají nic společného s budoucností,“ podotkl.

Jaká budoucnost čeká samotného Putina, prý nelze odhadnout. „Při pohledu na jeho projev nelze předpovídat politickou budoucnost samotného Putina. Je zřejmé, že plánuje strávit v Kremlu dalších deset let. Hodlá žít dlouho a být prezidentem až do konce svých dnů. Trendy posledních dnů a týdnů však naznačují, že všechny jeho plány teď nezávisí jenom na něm,“ poznamenal odborník.

Tagy: