Ukrajinci na Donbasu zaskočili Putina. Ruský vládce musí po neúspěšné akci změnit plány

Zničený ruský tank nedaleko Kyjeva, 23. května 2022

Ukrajinská jednotka Kraken zaútočila na ruské pozice v obci Bilohorivka

Odrazili jsme ruský útok na východě země, tvrdí Ukrajinci. Podle nich byla ruská armáda nucena ustoupit v jedné z klíčových oblastí a musí změnit své plány.

Ukrajinské ozbrojené síly sdílely záběry z minulého týdne, kdy byla dvě ruská bojová vozidla pěchoty BMP zasažena palbou dělostřelectva ve Verchnokajance v Luhanské oblasti. Podle ukrajinských vojáků bylo nejméně jedno vozidlo zničeno, informoval web express.uk.

Úspěšný útok potvrdil gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Ten uvedl, že dvě obležené vesnice, včetně Verchnokajanky, zůstaly pod ukrajinskou kontrolou. „Ruští vojáci se pokusili postupovat směrem k Verchnokajance, ale byli zastaveni,“ uvedl Hajdaj s tím, že ruské jednotky utrpěly velké ztráty a následně ustoupily.

Další pokus o útok na ukrajinské ozbrojené síly byl organizován u Bilohorivky, ale i ten byl odražen. Ruské jednotky podle gubernátora Luhanské oblasti dobývaly města v regionu, ale o den později je ukrajinské síly zatlačily zpět. To podle Hajdaje zabránilo Rusům ovládnout celý region a zmařilo válečné plány prezidenta Putina.

Jiné video ukazuje ukrajinské vojáky, kteří z bezprostřední blízkosti zničili ruský tank. Vojáci postupovali lesem a směrem k ruským pozicím vypálili dvě rakety.

Náčelník britského generálního štábu, admirál Tony Radakin, prohlásil, že Rusko ztratilo více než 30 procent své pozemní bojové účinnosti. „To ve skutečnosti znamená 50 tisíc ruských vojáků, kteří v tomto konfliktu buď zemřeli, nebo byli zraněni. Téměř 1 700 zničených ruských tanků a zhruba 4 000 bojových obrněných vozidel, která patří Rusku,“ uvedl Radakin.

Tagy:
válka Vladimir Putin tank vojáci Ukrajina Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Luhansk válka na Ukrajině Luhanská oblast