Nemoc, nebo chůze pistolníka? Záběry Putina z oslav přiživily spekulace o jeho zdraví

Záznam z nedělních oslav ruského Dne námořnictví poukázal na možné zdravotní problémy Vladimira Putina. Podle deníku Daily Mail jde o další ze série videí, které naznačují zhoršující se stav ruského prezidenta.

Video zachycuje Putina, jak během prohlídky vojenského muzea procházel a mluvil se Kseniou Šojguovou, dcerou ruského ministra obrany. Když na chvíli zastavili, snažil se od sebe několik sekund odehnat dotěrného komára, přičemž k tomu poměrně těžkopádně používal pouze levou ruku. Pravou měl po celý čas nehybně přiloženou k tělu. Následně Putin, jenž dále doprovázel Šojguovou a opět odháněl hmyz, během své chůze mírně kulhal, informuje web Daily Mail s tím, že jde o další ze série videí, na kterých je zobrazen nepříznivý zdravotní stav ruského prezidenta.

Spekulace či skutečnost?

Web novinky.cz však uvádí, že strnulá ruka nemusí být automaticky následkem nemoci, ale že jde spíš o tzv. „chůzi pistolníka“, kterou si mohl Putin osvojit ještě v časech svého výcviku v KGB. Odvolává se přitom na studii neurologů ve vědeckém časopise British Medical Journal zkoumající chůzi několika dalších vysoce postavených činitelů Ruska.

Minulý týden si měl Putin stěžovat na „těžkou nevolnost“ a vyžadovat „neodkladnou lékařskou péči“. Některé spekulace přicházely dokonce s tvrzením, že měl podstoupit intenzivní léčbu kvůli diagnóze pokročilé fáze rakoviny. Na webu se několikrát objevila také jeho veřejná vystoupení, na kterých se třásl.

Opačné tvrzení o stavu ruského vládce však pronesl před dvěma týdny šéf americké zpravodajské služby (CIA), který se vyslovil, že podle informací CIA se zdá být Putin „zdravý až příliš“.

Navzdory svému zdraví se vůdce Kremlu na oslavách zmínil o nově podepsané doktríně, která považuje expanzi NATO směrem k Rusku za existenční hrozbu pro Moskvu, píše dále Daily Mail.

Prezentoval také ničivou sílu hypersonicky řízených střel Zircon nacházejících se v ruském arzenálu zbraní. Ty podle jeho slov poskytují Kremlu případnou bleskovou odpověď „na všechny, kteří se rozhodnou narušit suverenitu a svobodu Ruska“.

Dle Reuters Putin řekl, že dodávka hypersonických střel Zircon na fregatu Admiral Gorškov by měla začít během několika měsíců, přičemž místo jejich rozmístění bude záviset na ruských zájmech.

Tagy:
válka zdraví Vladimir Putin zbraň NATO prezident hmyz oslava Ukrajina Rusko námořnictvo Sergej Kužugetovič Šojgu válka na Ukrajině Ksenia Šojguová Den ruského námořnictví