Trpí Putin vážnou nemocí, nebo je „zdravý až příliš“? Šéf CIA vyslal jasný vzkaz

William Burns

Jaký je Putinův zdravotní stav?

Podle ředitele americké zpravodajské služby (CIA) neexistují žádné důkazy o „nepříznivém či nestabilním“ zdraví ruského prezidenta Vladimira Putina. William Burns to uvedl v rozhovoru pro BBC.

Šéf CIA William Burns zpochybnil nepotvrzené teorie, které se v posledních týdnech objevovaly v médiích po celém světě, hovořící o nalomeném zdravotním stavu prezidenta Vladimira Putina. Podle některých spekulací mu byla diagnostikována rakovina.

Z informací CIA lze prý naopak usuzovat, že je 69letý vůdce zcela fit. S nadsázkou Burns pro BBC dodal, že se mu Putin zdá být „zdravý až příliš“. Burns se podle svých slov zná s ruskou hlavou státu více než 20 let a v minulosti pracoval na velvyslanectví v Moskvě.

Chce obnovit velké Rusko

„Pan Putin je velkým příznivcem kontroly, zastrašování a rázných řešení. A všechny tyto rysy se u něj v poslední deseti letech umocnily, když se zužoval okruh jeho poradců,“ popsal.

„Považuje za své poslání navrátit Rusku velmocenství. A domnívá se, že klíčem k tomu je obnovit sféru vlivu v sousedních státech. A to není možné bez ovládnutí Ukrajiny,“ pronesl.

Naposledy odcestoval šéf CIA do Moskvy loni v listopadu, aby tamní představitele odradil od připravovaného útoku na Ukrajinu, o němž Spojené státy do té doby nashromáždili řadu informací. Nyní tvrdí, že se odtamtud vracel s ještě většími obavami.

„Putin své rétorice opravdu věří. Před několika lety jsem ho zaslechl, jak v soukromí říká, že Ukrajina není skutečná země. Skutečné země se ale dokážou bránit, a to přesně Ukrajina dělá,“ konstatoval.

Ředitel CIA odhaduje, že Rusko na Ukrajině ztratilo asi 15 tisíc vojáku a dalších 45 tisíc bylo zraněno. Na základě koncentrace jeho sil na Donbasu usuzuje, že armáda dostala tvrdou lekci.

BBC shrnuje, že Rusko po pěti měsících invaze okupuje podstatnou část země na východě a jihu, ale selhalo ve svém původním cíli dobýt Kyjev.

Tagy: