Putin bojuje s pokročilou rakovinou. V dubnu podstoupil léčbu, tvrdí americké tajné služby

Ruský prezident Vladimir Putin.

V posledních měsících se ve veřejném prostoru často spekuluje o fyzickém i duševním zdraví Vladimira Putina. Podle týdeníku Newsweek, který se ve svých tvrzeních odvolává na tři dobře informované představitele amerických tajných služeb, se ruský prezident potýká s pokročilou rakovinou. V dubnu měl podstoupit intenzivní léčbu.

Vladimir Putin měl v dubnu podstoupit intenzivní léčbu kvůli diagnóze pokročilé fáze rakoviny. V březnu se údajně někdo pokusil na ruského prezidenta spáchat atentát. Týdeník Newsweek se v těchto tvrzeních opírá o květnovou zprávu amerických zpravodajských služeb, jejíž obsah mu poskytly tři dobře informované zdroje.

Podle nich je Putin stále více paranoidní, což vede k nepředvídatelnému vývoji války na Ukrajině. Izolace ruské hlavy státu však americkým rozvědkám ztěžuje vyhodnotit s větší přesností Putinův fyzický i duševní stav.

Spekulace o špatném zdravotním stavu ruského prezidenta přibývají prakticky denně. Některé zprávy například tvrdí, že Putin v současnosti bojuje s rakovinou štítné žlázy či krve. Média z celého světa poukazují mimo jiné na státníkův poměrně oteklý obličej.

Leckomu také utkvělo v paměti video z konce dubna, na němž se Putin při rozhovoru s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem drží křečovitě stolu, a to 12 minut v kuse.

Putinův zdravotní stav nejspíš hodně ovlivnila příprava vojenské invaze na Ukrajinu a následně samotný vývoj konfliktu, který se pro Rusko nevyvíjí podle plánu. Za zmínku stojí obrovské ruské ztráty či totální debakl okupantů v Kyjevské oblasti.

Tagy: