Putin na Ukrajině plánuje loutkovou vládu, tvrdí Velká Británie. Bílý dům je znepokojen

Ukrajinský voják na frontové linii poblíž města Zolote

Spojené království obvinilo ruského prezidenta Vladimira Putina z přípravy kolaborantského režimu na Ukrajině. V čele nové ukrajinské loutkové vlády by mohl stanout bývalý ukrajinský zákonodárce Jevgenij Murajev. Informaci zpravodajské agentury MI6 odtajnila v sobotu britská ministryně zahraničí Elizabeth Trussová. Moskva podle Británie udržuje styky i s dalším prokremelskými podnikateli a politiky, kteří mají být zapojeni do útoku proti své zemi. Bílý dům označil zprávu za „hluboce znepokojující“.

„Nebudeme tolerovat kremelské spiknutí s cílem dosadit proruské vedení na Ukrajině,“ napsala o víkendu na Twitter ministryně zahraničí Liz Trussová. „Kreml si uvědomuje, že vojenská invaze by byla obrovskou strategickou chybou a Spojené království společně s našimi partnery by Rusku způsobilo vysoké náklady,“ myslí si Trussová. Vedle vojenské invaze tak má Putin souběžně plánovat i možnou instalaci prokremelského lídra.

Tím by podle Britů mohl být vlastník promoskevské televizní stanice a předseda mimoparlamentní strany Naschi (Naše) Jevgenij Murajev. Bývalý ukrajinský zákonodárce označil zprávu za nesmysl. „Jen těžce můžu strávit takové hlouposti a nesmysly. Možná chce někdo ukončit vysílání dalšího nezávislého kanálu,“ napsal Murajev britskému deníku The Telegraph. Murajev se také pro deník hájil tím, že „byl čtyři roky pod ruskými sankcemi“ a do Ruska mu nebyl povolen vstup, protože byl považován za „hrozbu pro národní bezpečnost“.

Britské ministerstvo zahraničí také zveřejnilo jména čtyř bývalých vlivných Ukrajinců a spolupracovníků exprezidenta Viktora Janukovyče, kteří udržují styky s ruskými zpravodajskými službami a mají byt zapojení do útoku proti Ukrajině. S Moskvou má podle Britů spolupracovat bývalý úřadující předseda ukrajinské vlády Sergej Arbuzov, náčelník generálního štábu prezidenta Janukovyče Andrej Kljujev, bývalý zástupce šéfa ukrajinské Rady pro národní bezpečnost a obranu Vladimir Sivkovich a bývalý ukrajinský předseda vlády (v letech 2010–2014) Mykola Azarov.

Bílý dům je zprávou „hluboce znepokojen“

„Dneškem zveřejněné informace osvětlují rozsah ruské aktivity, jejímž účelem je rozvrácení Ukrajiny, a současně umožňují porozumění uvažování Kremlu,“ uvedla k odtajněné zprávě MI6 Trussová. Britská ministryně zahraničí v sobotu také apelovala, aby Rusko neprodleně „ukončilo své agresivní a dezinformační kampaně“ a místo toho se vydalo cestou „diplomacie“.

Na zprávu už také zareagoval i Washington, který informace označil za „hluboce znepokojivé“. „Tato forma spiknutí je hluboce znepokojivá. Ukrajinský lid má suverénní právo na určení si vlastní budoucnosti a my stojíme za našimi demokraticky zvolenými partnery na Ukrajině,“ uvedla pro Fox News mluvčí Rady pro národní bezpečnost Emily Horneová.

Tagy: