Putin: Na Ukrajině válčíme s neonacisty. Postupujeme přesně podle plánu

Vladimir Putin řeční na Valdajském fóru

Putin měl ukrýt rodinu v bunkru na Sibiři

Na Ukrajině bojujeme proti neonacistům, kteří využívají civilisty jako živé štíty a cizince jako rukojmí. Ve svém čtvrtečním projevu to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj jeho vojska nezabíjí obyvatele Ukrajiny a invazi znovu nazval pouze „speciální vojenskou operací“. Podle něj postupuje přesně podle plánu.

Putin prohlásil, že boje na Ukrajině, které označil za „speciální vojenskou operaci“, postupují z ruského pohledu přesně podle plánu a stanoveného harmonogramu. Své vlastní vojáky přitom označil za hrdiny.

Ruský prezident ve svém prohlášení ovšem ostře kritizoval ukrajinskou vládu a její vojenské síly, stejně tak vůči nim vznesl několik obvinění. Uvedl například, že Rusové na Ukrajině bojují proti „neonacistům“. „To, že bojujeme s neonacisty, se prokazuje průběhem bojů,“ prohlásil.

Ukrajinu mimo jiné obvinil, že platí žoldnéře z Blízkého východu, používá civilisty jako živý štít a cizince jako rukojmí. Stejně tak tvrdil, že Ukrajinci umísťují své tanky a jinou těžkou techniku do obydlených oblastí či k nemocnicím a školám. Důkazy však nenabídl.

Kromě toho Putin opět zopakoval, že ruské síly se snaží minimalizovat ztráty na civilních životech. Rusy a Ukrajince navíc označil za „jeden lid a národ“.

Zranění vojáci i rodiny padlých dostanou kompenzaci

Rusům se podle Ukrajinců, ale i zahraničních pozorovatelů, invaze zatím nedaří. Týden po jejím zahájení postupují ruská vojska velmi pomalu a nedaří se jim ovládnout velká města. Ukrajinci kladou velmi tvrdý odpor například v Charkově, ale i v hlavním městě Kyjevě.

Ukrajina hlásí, že Rusko od začátku války přišlo o zhruba devět tisíc vojáků. Ruské ministerstvo obrany pro změnu tvrdí, že v boji padlo pouze kolem 500 Rusů a dalších 1600 utrpělo zranění.

Putin v projevu mimo jiné uvedl, že rodiny padlých ruských vojáků dostanou kompenzaci, a to ve výši až pěti milionů rublů. I zranění vojáci dostanou finanční náhrady, které se budou lišit podle závažnosti poranění.

Tagy: