Krym je Achillova pata Putina. Expert vysvětlil, proč tam Ukrajinci ničí ruské lodě i stíhačky

Ruský prezident Vladimir Putin

Ukrajinci zničili ruskou výsadkovou loď Novočerkassk

Achillovou patou ruského prezidenta Vladimira Putina v současném konfliktu s Ukrajinou je anektovaný Krym, tvrdí německý vojenský analytik Julian Röpke. Reagoval nejen na zničení výsadkové lodi Novočerkassk v přístavu Feodosija, ale také sestřelení až čtyř ruských stíhacích bombardérů Su-34, které vzlétly z Krymu, aby útočily na Ukrajinu.

Rusko anektovalo poloostrov Krym v roce 2014 a v současném otevřeném válečném konfliktu se ukazuje, že si Putin anexí způsobil velký problém, uvedl Röpke v deníku Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Putinova neviditelná noční můra. Nový ukrajinský kamikaze dron má louskat ruské lodě i mosty

Díky geografické poloze Krymu zaznamenávají špionážní letadla Severoatlantické aliance pohybující se v prostoru nad Černým mořem každý vojenský pohyb a každou tajnou rádiovou zprávu na poloostrově. Informace se předávají ukrajinské armádě, která může rychle a přesně zasáhnout.

Navíc části Krymu jsou v dosahu high-tech zbraňových systémů, které Západ Ukrajině dodává, připomíná Röpke. Útoky na ruská válečná letadla se provádějí pomocí systému Patriot, který dodává Německo a má dolet 160 kilometrů. Na vojenský přístav Feodosija se útočilo střelami s plochou dráhou letu Storm Shadow s dosahem 250 kilometrů, píše web merkur.de.

Ukrajinská armáda může používat oba systémy z území, které má pod svou kontrolou, aniž by své vojáky příliš vystavovala nebezpečí, upozorňuje analytik.

Na Krymu žijí tisíce Ukrajinců, kteří nejsou spokojeni s anexí a připojením k Rusku. V současné době tvoří síť informátorů a špionů, kteří předávají Kyjevu aktuální informace, jež se mohou využít k provádění přesných útoků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci vrhli bombu na ruský obrněnec. Okupanti z něj vypadávali jako hrušky

Tagy: