Obě strany jsou nesmírně vyčerpané. Válka brzy dospěje ke kompromisu, odhaduje expert

Ukrajinští vojáci

Rozhovor s Lukášem Visingrem

Válka na Ukrajině skončí podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra během několika týdnů. Rusové i Ukrajinci jsou podle něj už vyčerpaní a obě strany zaznamenaly velké ztráty. Kdy a jestli vůbec dojde k očekávaným útokům na Kyjev a Oděsu, není Visingr schopen odhadnout. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Konflikt dospěje v jednotkách týdnů k nějakému kompromisu, přinejmenším v podobě velkého příměří. Obě strany jsou nesmírně vyčerpané. Hlavně Rusko utrpělo velké ztráty. Obě strany si nemohou dovolit vést konflikt dlouhé měsíce. Dočkáme se alespoň ukončení vojenských akcí,“ odhadl ve vysílání CNN Prima NEWS Visingr.

Dosavadní jednání mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači o ukončení bojů zatím přitom nepřinesla zásadní posun. Tématem toho posledního byly mimo jiné i humanitární koridory z obléhaných ukrajinských měst, které začaly fungovat v úterý. Jenže podle Ukrajinců Rusové některé z cest zaminovali a dokonce měli ostřelovat evakuované civilisty.

V nejbližších hodinách se navíc očekávají masivní útoky na Kyjev, kde stále čeká desítky kilometrů dlouhý konvoj těžké techniky. Podobný scénář zřejmě čeká i Oděsu na jihu země. Visingr si netroufá odhadnout, kdy by mohly útoky odstartovat.

„U Kyjeva Rusy zdržuje logistika. Konvoj se prostě zasekl, pravděpodobně mu došlo palivo. Vojákům dochází jídlo a roli hraje i stav terénu, mnoho míst je pokryto blátem. Je ale otázka, k čemu má konvoj vůbec sloužit. Jestli je k frontálnímu útoku, nebo obklíčení města,“ upozorňuje Visingr.

Dovolí si Rusové „obojživelnou“ výsadkovou operaci?

U Oděsy prý záleží mimo jiné na tom, jestli si Rusové troufnou provést „obojživelnou“ výsadkovou operaci. „Zdá se, že chtějí dobýt město z moře. Jenže v terénu na pobřeží bude výsadková operace hodně obtížná. Ještě musíme připočítat, že Ukrajinci nespí,“ vysvětlil Visingr a podotkl, že dobytí jak Kyjeva, tak Oděsy je velmi těžkým úkolem.

„Pravděpodobně hledají způsob, jak dosáhnout svých cílů, aniž by utrpěli velké ztráty,“ odhadl aktuální uvažování ruských stratégů. Štáb ukrajinské armády v úterý informoval, že ruské síly od začátku invaze ztratily téměř 12 tisíc vojáků. Není ale jasné, zda jde jen o mrtvé, či také o zajatce a zraněné. Rusko zatím minulý týden přiznalo ve svých řadách 498 padlých a 1 597 raněných. Informace není možné ověřit.

Tagy: