Putin šokoval Macrona výroky o Hirošimě. Popsal, jak může jaderný útok ukončit válku

Ruský prezident Vladimir Putin

Nejmenované diplomatické zdroje měly sdělit pro britský list Daily Mail, že se Vladimir Putin při hovoru s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem zmínil o jaderném útoku na japonská města Hirošima a Nagasaki. Podle šéfa Moskvy americký nukleární nálet prý ukázal, že fatální útok nemusí směřovat na hlavní město, a přesto může způsobit konec války.

List Daily Mail publikoval znepokojivou zprávu, podle které Putin opět pokročil v jaderných hrozbách. Volal si totiž s francouzským prezidentem Macronem a při hovoru měl o nukleárním útoku velmi konkrétně mluvit. Z dostupných informací není zřejmé, kdy přesně k telefonátu došlo, je ale pravděpodobné, že proběhl v posledních dnech či týdnech.

O Putinových slovech informovaly Daily Mail tajné – zřejmě francouzské – diplomatické zdroje. Ruský prezident měl Macronovi říct, že atomový útok na japonská města na konci druhé světové války ukázal, že „nemusíte útočit na hlavní města, abyste vyhrál válku“.

Američané svrhli 6. a 9. srpna 1945 atomové bomby na města Hirošima a Nagasaki, což vedlo ke kapitulaci Japonska, a tím i konci druhé světové války.

Co poznámka znamená?

Francouzskou diplomacii Putinův výrok údajně velmi šokoval. „Macron byl zřetelně znepokojený. Znělo to jako vážná narážka na to, že Putin může útočit nukleární zbraní na východě Ukrajiny, zatímco Kyjev by nechal nedotčený. To mělo být zřejmě smyslem jeho poznámek,“ uvedly diplomatické zdroje.

Že se Putin s Macronem opravdu bavili o nukleárních zbraních, potvrdila pro Daily Mail i francouzská vláda. „Dva prezidenti nepochybně diskutovali o riziku, které se váže k použití jaderných zbraní. Putin chce dát najevo, že na základě ruské jaderné doktríny jsou na stole všechny možnosti,“ sdělila.

Téma jaderných zbraní je na stole od počátku války na Ukrajině. Opakované jaderné hrozby v týdnu poprvé kritizovala Čína. Tamní administrativa je označila za nezodpovědné a bezpředmětné. Jednalo se tak dosud o nejsilnější kritiku Ruska ze strany Pekingu, který se jinak profiluje jako tichý spojenec Moskvy.

Tagy: