Putin vede křížovou výpravu. Válku neukončí ani při ukrajinském úspěchu, tvrdí experti

I kdyby se Ukrajincům během protiofenzivy podařilo dosáhnout výraznějšího úspěchu, Rusy to k jednacímu stolu nepřitáhne. Konflikt na Ukrajině je především válkou Vladimira Putina, který nemá důvod ji ukončit. K tomuto závěru dospěla analýza časopisu Foreign Policy, kterou sepsal expert na Rusko Maxim Samorukov.

Ukrajinský plán pro letošní rok je jasný – dosáhnout úspěchu během protiofenzivy, udržet si díky tomu podporu Západu a potenciálně tak přitáhnout Rusy k jednacímu stolu. Takový vývoj událostí ale podle časopisu Foreign Policy není příliš pravděpodobný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Devastace západní techniky a masivní ztráty. Ukrajinský „Dřevorubec“ popsal cenu protiútoku

Autor analýzy Maxim Samorukov se domnívá, že řada lidí nechápe, do jaké míry je ruská invaze na Ukrajinu záležitostí především jediného muže – prezidenta Vladimira Putina. Brzké ukončení války by na obou stranách zachránilo tisíce životů, odbrzdilo ruskou ekonomiku a třeba i zachránilo pověst Moskvy ve světě. Něco takového ale šéf Kremlu údajně nehledá.

Putin nepovolí, míní expert

„Klíčovou lekci, kterou si Putin vzal z ruské historie, je poučka, že pokud chcete v tak obrovské a neorganizované zemi něčeho dosáhnout, cena za tuto snahu bude nevyhnutelně vysoká. Putin by z ukončení války nic neměl, zvláště pokud by byla ukrajinská protiofenziva úspěšná,“ uvedl web amerického časopisu Foreign Policy.

V případě ukončení války v nejednoznačné fázi by naopak Putin politicky tratil. Samorukov se domnívá, že šéf Kremlu by v takovém případě čelil nepříjemným dotazům, které by se točily kolem toho, jaký byl důvod invaze a zda výsledek odpovídá vysoké ceně, kterou muselo Rusko během posledního roku zaplatit.

Putin zřejmě rozehrál dlouhou partii a navzdory klopýtání svých pěšáků nehodlá měnit strategii. „Bez ohledu na to, jak může válka Rusy unavovat, se bude Putin držet svého selektivního vnímání reality. A bude hledat způsoby, jak dále eskalovat svou návykovou křížovou výpravu proti současnému světovému řádu. Jeho klíčová rozhodnutí z posledních měsíců – od zpřísnění odvodového systému po masivní investice do zbrojní produkce – jasně ukazují, že připravuje svou zemi na dlouhou válku,“ napsal Samorukov s tím, že ani úspěšná ukrajinská protiofenziva jeho přístup nezmění.

K tomuto závěru ještě před ukrajinskou protiofenzivou, která začala minulý týden a při níž kyjevská armáda prozatím osvobodila několik vesnic, dospěli i další analytici.

Ruský novinář Maxim Trudoljubov se domnívá, že je Putin odhodlaný vést nekonečnou válku se Západem. „Putin v podstatě přestal mluvit o konkrétních záměrech války. Nenabízí žádnou vizi o podobě budoucího vítězství. Válka nemá žádný začátek a žádný předvídatelný konec,“ sdělil Trudoljubov pro list The Guardian.

Podle něj se Rusové musejí naučit žít s tím, že válka v blízké době neskončí.

„Mnozí lidé v řadách politických a byznysových elit jsou válkou unaveni a chtějí, aby skončila. Pochybují ovšem, že Putin konflikt zastaví,“ uvedla na začátku června agentura Bloomberg.

Tagy: