Devastace západní techniky a masivní ztráty. Ukrajinský „Dřevorubec“ popsal cenu protiútoku

Ukrajinská houfnice pálí na ruské pozice v Chersonské oblasti. (13. 6. 2023)

Ukrajinský voják s přízviskem Dřevorubec rozmetal informační embargo Kyjeva, když v rozhovoru pro list The Washington Post přiznal, že Ukrajinci za osvobození několika vesnic zaplatili těžkými ztrátami. Při protiofenzivě prý Kyjev přišel také o cenné kusy západní techniky.

K provedení prvotního protiofenzivního úderu byly předem vybrány jen některé ukrajinské brigády. Zpravidla složené z vojáků, kteří mají za sebou výcvik v zemích NATO. Těmto „vyvoleným“ brigádám posléze Kyjev svěřil cenné kusy západní techniky. Patřila mezi ně i 37. brigáda námořní pěchoty.

Už na konci května Kyiv Post napsal, že se tato brigáda zřejmě zapojí do úvodní fáze protiofenzivy. A tak se i stalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Začala protiofenziva, připustil Zelenskyj. Masivní manévry označil za obrannou akci

Protiútok Ukrajiny vedený na několika úsecích fronty započal zřejmě minulé pondělí, jasno o něm bylo ve čtvrtek. V neděli pak o probíhajících operacích poprvé promluvil prezident Volodymyr Zelenskyj.

Člen 37. brigády se teď o protiútoku krátce rozmluvil pro The Washington Post. Jde o jeden z prvních vhledů do průběhu protiofenzivy, jejíž detaily kyjevská vláda pochopitelně úzkostlivě tají.

Dřevorubec o těžkých ztrátách

Ukrajinský voják z 37. brigády s krycím jménem Dřevorubec popsal postup armády ve směru na jih od města Velyka Novosilka. Během dvaceti minut se prý na jeho jednotku snesla minometná palba. Dřevorubec viděl, jak dva jeho spolubojovníci těžce krvácejí. Jeden ztratil ruku.

„Zůstali jsme tam na poli. Bez tanků nebo těžké výzbroje. Ostřelovali nás minomety ze tří stran, nemohli jsme nic dělat,“ řekl Dřevorubec pro Washington Post pod podmínkou zachování anonymity.

V jeho jednotce bylo před protiútokem téměř 50 mužů, z popisované akce se jich nevrátilo 30. Někteří padli, jiní skončili v rukou nepřítele. Za první hodinu jednotka ztratila pět obrněných vozidel.

Díky průlomu 37. brigády se ale nakonec podařilo ukrajinské armádě osvobodit čtyři vesnice v Doněcké oblasti.

„Výpovědi přeživších poskytují jeden z prvních skutečných pohledů na brutální boje na nové frontě, které se tento měsíc odehrávají daleko od prohlášení o postupech nebo ústupech, jež zveřejňují obě strany. Těžké ztráty praporu ukazují hrozivou cenu, kterou jsou ukrajinští představitelé připravení platit – a věří, že ji musejí zaplatit –, aby vyhnali ruské útočníky a osvobodili ztracená území,“ napsal Washington Post.

Už v pondělí americká CNN informovala, že Ukrajinci údajně ztratili v prvních hodinách protiofenzivy nejméně 16 obrněných vozidel Bradley z USA. Zvěsti o ukrajinských ztrátách plní i sociální sítě, často jde ale o dílo ruské propagandy. Konkrétní čísla je v současnosti obtížné ověřit.

Tagy: