Putin věří konspiraci „zlatá miliarda“. Podle ní chce Západ zotročit Rusko kvůli zdrojům

Zatímco v západní společnosti jsou vyznavači konspiračních teorií povětšinou vysmíváni, v Rusku se jedna z populárních konspiračních teoriích usadila i v největších patrech politiky. Jedná se o koncept takzvané „zlaté miliardy“, podle které chtějí globální elity zotročit svět v čele s Ruskem, protože planeta uživí jen limitované množství lidí. Teorii prezentuje i Vladimir Putin.

Přítomnost jistých globálních nejmenovaných elit, které zpovzdálí určují osud světa, se v různých variacích promítá do řady konspiračních teorií. Nejznámější z nich je pojem „Nový světový řád“, který hovoří o tom, že úzký okruh lidí ovládá globální systém bankovnictví, médií, politiky a průmyslu.

S konceptem neviditelných elit pracuje i teorie takzvané „zlaté miliardy“, kterou ve své knize rozpracoval ruský publicista Anatolyj Tsikunov, a to v roce 1990, v době rozvratu Sovětského svazu. Teorie dodnes přežívá v hlavách vrcholných ruských politiků a do jisté míry tak určuje, jak mnozí Rusové vnímají svět. V čem myšlenkový koncept spočívá?

Poslední miliarda

Konspirační teorie „zlaté miliardy“ vypráví o tom, že aby globální zdroje dlouhodobě vystačily k dotování nákladného života bohatých, musela by na světě žít maximálně jedna miliarda lidí. Na základě této teorie proto nespecifikované elity usilují o redukci světové populace a uchvácení přírodních zdrojů.

Jedna země se pak na základě teorie „zlaté miliardy“ elitám zvláště znelíbí – Rusko. Právě kvůli tomu, že disponuje významným množstvím nerostného bohatství. Rusové jsou v souladu s touto teorií v nebezpečí a musí neustále brojit proti Západu neboli místu, kde se ony globální elity shromažďují.

Víra, nebo zneužívání?

Není divu, že je konspirační teorie v Rusku tak populární, když ji jako danou vnímá i prezident Vladimir Putin. Je ale otázka, nakolik je o významu teorie osobně přesvědčený a nakolik ji využívá k ovlivnění vlastních obyvatel a namíření vzteku na Západ.

„Model totální dominance takzvané zlaté miliardy je neférový. Proč by měla tato zlatá miliarda populace dominovat nad všemi ostatními a zavádět své vlastní pořádky?“ pronesl Putin tento týden při projevu v Moskvě. Podle něj „se svět dělí na občany první a druhé kategorie, což je v zásadě rasistické a neokoloniální“.

List Washington Post upozornil na zjevný rétorický rozpor, kdy Putin – který sám disponuje enormním bohatstvím – hovoří o ochraně hodnot v době brutální invaze na Ukrajinu.

Tagy: