Šance na ukončení blokády přístavů. Rusové podepsali s Ukrajinci dohodu o vývozu pšenice

Přístav Oděsa se zřejmě brzy znovu otevře (18. 7. 2022).

Válka na Ukrajině (22.7.2022)

Diplomatické tahanice Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN vyústily v pátek v podepsání smlouvy, kterou se Moskva zavázala, že odblokuje klíčový ukrajinský přístav Oděsa, dále Čornomorsk a Južne. Z míst tak budou moci po ukončení blokády odplout lodě s pšenicí, na které zoufale čekají zejména v Africe.

Ruská blokáda ukrajinských přístavů trvá už dlouhé týdny a způsobuje v některých státech potravinovou krizi. Ukrajina totiž před válkou patřila mezi přední vývozce pšenice, kukuřice či oleje, existenčně závislý na jejich dodávkách je například Egypt.

Po dvouměsíčním jednání teď strany konfliktu došly k určitému řešení vzniklé situace. Ukrajina a Rusko podepsaly společně s dohlížejícím Tureckem a OSN dohodu, která by měla mít za následek ukončení blokády ukrajinského přístavu Oděsa. V silech města je podle listu The Guardian až 20 milionů tun pšenice, která čeká na export.

Rusové původně zablokovali Černé moře z obav, že by Ukrajinci na obchodních lodích pašovali zbraně. Součástí smlouvy je proto podmínka, že Turecko bude obchodní lodě kontrolovat, aby splnilo požadavky Moskvy. Ankara má totiž pravomoc ovlivňovat, která plavidla do Černého moře vpustí.

Zástupci Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN podepsali dohodu v pátek v Istanbulu. Generální tajemník OSN António Guterres tam prohlásil, že dohoda umožní vývoz významného objemu obilí z ukrajinských přístavů. Miliony lidí nebudou čelit hladu, dodal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ačkoli ukrajinští politici ocenili, že se blokáda uvolní, jsou nervózní z možnosti, že Rusko poruší klid zbraní a začne na lodě střílet. Černé moře je navíc kvůli válce plné min a pro kapitány obchodních lodí tak bude nesmírně obtížné a stresující oblast úspěšně opustit.

Tagy: