Putin: Západ chce, aby se ruští vojáci navzájem pozabíjeli. Pohrozil organizátorům puče

Vladimir Putin pronesl tradiční poselství o stavu země

Putin vyzval vagnerovce, aby vstoupili do armády, nebo odešli do Běloruska

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělním projevu k národu navrhl členům Vagnerovy skupiny, aby vstoupili do armády, nebo odešli do Běloruska. Informovala o tom agentura AFP. Uvedl také, že Západ chce, aby se ruští vojáci navzájem pozabíjeli. Prohlášení prezidenta se odehrálo nedlouho po víkendové vzpouře vagnerovců vedené Jevgenijem Prigožinem. Zároveň se sešel s vedením ruských bezpečnostních složek, včetně ministra obrany Sergeje Šojgua, oznámil mluvčí Kremlu.

Putin ve svém projevu uvedl, že během víkendové vzpoury vydal rozkaz, aby se „zabránilo krveprolití“. Prohlásil rovněž, že většina vagnerovců jsou vlastenci. A dodal, že dodrží svůj slib a umožní bojovníkům Vagnerovy skupiny přesídlit do Běloruska, pokud budou chtít.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Experti o vzpouře: Euforický den. Ukrajinci fandili Prigožinovi, je z něj chodící mrtvý muž

„Organizátoři vzpoury to pochopili,“ řekl Putin bez toho, že by zmínil Prigožina. „Jakékoli vydíráni či způsob, jak vnést do Ruska zmatek, je odsouzeno k neúspěchu,“ dodal s tím, že Západ chce, aby se Rusové zabíjeli navzájem.

V ostrém prohlášení Putin dále uvedl, že vůdci vzpoury „chtěli naši společnost rozdělit“. Poděkoval ruské veřejnosti za podporu, vlastenectví a solidaritu od doby vzpoury a běloruskému Lukašenkovi za mírové řešení.

Schůzka s ruským vedením

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov následně informoval, že se Putin sešel s vedením ruských bezpečnostních složek, včetně ministra obrany Sergeje Šojgua. Mezi účastníky schůzky byl i generální prokurátor Igor Krasnov, šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov či velitel ruské národní gardy Viktor Zolotov.

"Shromáždil jsem vás, abych vám poděkoval za práci, kterou jste odvedli v posledních dnech, a abychom prodiskutovali situaci," řekl Putin v úvodu schůzky, které se naopak nezúčastnil náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin v pátek oznámil, že zahajuje tažení s cílem odstranit velení ruské armády. Akce byla namířená zejména proti Šojguovi a Gerasimovi. Vagnerovci pak v sobotu směřovali na Moskvu, vzpoura ale ještě tentýž den skončila na základě mlhavé dohody mezi Prigožinem a Kremlem, kterou zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Právě Prigožin by se měl podle této dohody nacházet nyní v Bělorusku, jeho osud je ale nejasný. Dnes sice zveřejnil novou audionahrávku, místo svého pobytu ale neupřesnil.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva zahraničí Bělorusko proslov Alexandr Lukašenko Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml válka na Ukrajině Jevgenij Prigožin