Putinově exmanželce teče do bot. Ve strachu z EU se snaží zbavit luxusních bytů ve Španělsku

Exmanželka ruského prezidenta Vladimira Putina se snaží se svým nynějším chotěm prodat nemovitosti ve španělském letovisku Marbelle. Podle informací deníku El Mundo by se mělo jednat o dva luxusní byty v rezidenčním komplexu Lomas del Rey, jejichž hodnota přesahuje 2,3 milionu eur (přibližně 51,2 milionu korun). Někdejší první dáma Ruska Ljdumila Očeretná se údajně obává, že na ni po Velké Británii uvalí sankce i Evropská unie.

Luxusní nemovitost na jihu Španělska si Artur Očeretnyj, nynější manžel bývalé první dámy, pořídil v letech 2011 a 2014. Jedná se o dva byty o rozloze 229 a 405 metrů čtverečních. Na placení nákupu získal ruský podnikatel hypoteční úvěr od jedné ze španělských bank.

ČTĚTE TAKÉ: Tyran a arcipizda z KGB. Ruskému cenzurnímu úřadu unikl seznam zakázaných urážek Putina

Nemovitosti by nyní měly být podle webu El Mundo na prodej. „Je to velký byt. Absolutně nový,“ popsal reportérovi webu Politico Vladimir, jenž se představil jako obchodní partner Očeretného a žurnalistovi slíbil prohlídku rezidence.

Španělská média podotýkají, že nákup tamní nemovitosti v hodnotě přesahující 500 tisíc eur dává jeho majiteli možnost získat v zemi povolení k pobytu. „Mnozí Rusové vkládají peníze do nemovitostí jako investici,“ řekl realitní makléř Javier de Luis s tím, že tímto obchodováním nezřídka perou špinavé peníze. Podle jeho informací ve městě žily na tři tisíce Rusů, neoficiálně zřejmě mnohem víc.

Média se domnívají, že prodej nemovitostí souvisí s obavami Očeretných, že po Velké Británii na ně uvalí sankce také Evropská unie. Na sankčním seznamu EU už figuruje jméno někdejší gymnastky a údajné Putinově přítelkyni Aliny Kabajevové. Další nemovitosti mají Očeretní ve švýcarském Davosu a francouzském Biarritzu.

Ljdumila Očeretná, za svobodna Šrebněvová, se za Putina provdala v roce 1983, má s ním dcery Marii a Jekatěrinu. Už v roce 2000, kdy se Putin poprvé stal ruským prezidentem, však pár žil odděleně. Manželství nakonec v roce 2014 skončilo rozvodem.

Ljudmila je dnes podruhé vdaná za ruského podnikatele Očeretného. Její druhý manžel je o dvacet let mladší a podle všeho patří k loajálním Putinovým stoupencům.

Tagy: