Putinův režim se zhroutí, říká ruský publicista. Ukrajincům pomůže „zbraň vítězství“

Už v květnu budou mít Ukrajinci takzvanou „zbraň vítězství“, dobydou Melitopol a obklíčí Krym. Přesně tak by se měly podle ruského publicisty Andreje Piontkovského vyvíjet události ve válkou zkoušené zemi v následujících třech měsících. Známý kritik prezidenta Vladimira Putina to uvedl v rozhovoru pro web Unian.

„V březnu a dubnu bude probíhat aktivita na obou stranách. Proto se Putin tolik snaží využít příležitosti, která se mu naskytla, ještě před začátkem jara. Poslední příležitost k ofenzívě, která se podle mě omezí pouze na obsazení části Bachmutu,“ řekl Piontkovskij v rozhovoru pro Unian.

V této době by měla podle něj Ukrajina získat od Západu klíčovou dodávku zbraní. „Přibližně k 1. květnu bude mít Ukrajina ‚zbraň vítězství‘ – tanky, obrněné transportéry, dělostřelectvo pálící na 160 nebo až 320 kilometrů. Téma taktických balistických střel ATACMS bylo trochu upozaděno, protože je částečně řešeno raketami GLSDB, které rozšiřují naše (ukrajinské) možnosti dostřelu až na 160 kilometrů,“ vysvětlil odborník.

ČTĚTE TAKÉ: Polsko přiznalo tajnou misi na Ukrajině. Naši lidé zachránili stovky životů, chválí šéf úřadu

Právě pomocí této techniky by ukrajinští vojáci měli dobýt zpět Melitopol a obklíčit krymské uskupení, což podle něj povede k „zhroucení ruského režimu“. „Dobytí Melitopolu bude spouštěčem nejhlubší krize v Moskvě,“ myslí si publicista. Jižní město je pod nadvládou Rusů téměř od počátku války. Piontkovskij ovšem očekává, že ho Ukrajinci získají zpět.

Nespokojenost generálů roste

„Začátkem května se vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj zmocní Melitopolu. Právě teď stojí jeho jednotky 84 kilometrů od města,“ zdůraznil Piontkovskij v rozhovoru pro Unian. „Poté nastane druhý scénář. V ruském generálním štábu panuje od samého začátku ohlušující nespokojenost s Putinovým rozhodnutím zahájit útoky v únoru. Vinu ovšem neponese vůdce, ale generálové, jako vždy,“ sdělil.

To podle něj povede ke snaze „zbavit se ruského vůdce“. „Je to takový základní scénář. Generálové nebudou čekat, může dojít k vojenskému převratu. Neúspěch takového rozsahu může vést k eskalaci už tak napjatých vztahů v Kremlu,“ zakončil publicista.

Od ruské invaze na Ukrajinu uplynul přesně rok. Sledujte speciální vysílání na CNN Prima NEWS, kde experti ve studiu a reportéři přímo ze země zasažené válkou rozeberou dosavadní zásadní momenty konfliktu i budoucí kroky obou stran.

Tagy: