Sledujte speciální vysílání Rok války: Konflikt rozebrali odborníci i reportéři přímo z Ukrajiny

Rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu si stanice CNN Prima NEWS připomíná rozsáhlým speciálním vysíláním, které můžete sledovat i na našem webu. Aktuální situaci i nejzásadnější milníky válečného konfliktu rozebírá řada odborníků a analytiků, kteří nastíní možnosti budoucího vývoje. Přímo z Ukrajiny se v živých vstupech hlásí tři reportéři zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

I po celý pátek 24. února se CNN Prima NEWS věnuje vývoji rozsáhlého válečného konfliktu. Kromě analýz a nejrůznějších hostů z hlavního studia aktuální dění přímo v napadené zemi sledují zahraniční reportéři CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Děti i staří bez vody a tepla. Na Donbasu je to šílené, popsali reportérovi čeští dobrovolníci

Už začátkem týdne vyrazila na Ukrajinu trojice štábů. Zkušení reportéři Matyáš ZrnoPatrik Kaizr a Daniel Konewka sledují aktuální situaci jak v hlavním městě, tak poblíž frontové linie na jihozápadě země. Vrátí se přitom i na místa, kde byly štáby CNN Prima NEWS před rokem, těsně po vypuknutí konfliktu. Divákům přinášejí živě aktuální a autentické zprávy i pohled na to, jak se v posledních měsících situace na Ukrajině vyvíjela.

Renomovaní odborníci a politici se pak ve svých komentářích zaměřují na to, jaké dopady má válka na naše životy, ale i na možnosti dalšího vývoje konfliktu. Už ve čtvrtečním vysílání zhodnotil analytik Jiří Vojáček stav ruské armády, sociolog Martin Buchtík přiblížil, jak je to se solidaritou Čechů s Ukrajinou, a ekonomové Vladimír Pikora a Štěpán Křeček se shodli, že obnova Ukrajiny může být velkou příležitostí pro české firmy.

V pořadu K věci pak náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák označil za výraz zoufalství pozastavení smlouvy o počtu strategických zbraní, které oznámila Moskva.

Výročí začátku války se věnoval i páteční Nový den, ve kterém se s aktuálními informacemi z válečné zóny přihlásil reportér Matyáš Zrno. Tři klíčové body konfliktu popsal bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda a o obnově Ukrajiny byla řeč s vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny Tomášem Kopečným.

Válka očima reportérů byla tématem první části dopoledního speciálu – živě z Ukrajiny se přihlásili naši váleční reportéři. Ve studiu je doplnila Barbora Zlatohlávková a Jakub Říha, který důležité momenty války rozebral přehledně na velké obrazovce. Následovala debata s bezpečnostními experty Lukášem Visingrem a Andorem Šándorem, reportér Patrik Kaizr vstoupil s informacemi z fronty.

Na téma, jak jsme zvládli rostoucí ceny ropy a plynu, pak odpovídali europoslanec za SPD Hynek Blaško a poslanec TOP 09 Ondřej Kolář. V pořadu K věci se znovu se svými dojmy přihlásili reportéři Zrno a Kaizr. Speciální vysílání pak pokračovalo odpoledním blokem, kde můžete vidět i shrnující reportáže a analýzy u interaktivní obrazovky Magic Wall. Otázky kolem ukrajinských uprchlíků zodpověděli sociolog a ředitel agentury STEM Martin Buchtík a Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Ve 21:00 odstartoval další speciální vydání 360°. V něm diskutovali europoslanec Alexandr Vondra (ODS), místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO) a europoslanec Ivan David (SPD). Znovu se přihlásil reportér Matyáš Zrno a další diskusi vedli exministři zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL).  Doplnil je publicista Jefim Fištejn. Speciální 360° uzavřeli experti Jiří Hynek a Jan Kofroň.

Ostřelování i návštěvy státníků

Kyjev zřejmě při výročí okupace navštíví někteří západní politici, aby napadené zemi vyjádřili podporu. Vyloučená není ani přítomnost zástupce České republiky, nastínil Kaizr. Rusko podle něj v současné době není dostatečně připraveno na zahájení nové ofenzivy v symbolický den, mohlo by však spustit masivní ostřelování celé země.

„Mluví se o možném spuštění druhé části ruské ofenzivy. Zatím to ale vypadá jako plané řeči, situace na frontě tomu příliš neodpovídá. Rusko teď nemá dostatečné množství zbraní, pouze lidské síly. Jak podobné útoky vypadají, jsme mohli v minulých týdnech vidět u Bachmutu či Vuhledaru, kde ruské jednotky utrpěly obrovské ztráty,“ vysvětlil zahraniční reportér CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strach z války v Česku roste, říkají experti. Majitelů zbrojního průkazu výrazně přibylo

Jako pravděpodobnější scénář vidí spíše ostřelování celého území Ukrajiny raketami z lodí Černomořské flotily či letadel nad Běloruskem. „Ne vždy můžete odhadnout situaci, například co se týče leteckých útoků. Je to riziko, se kterým musíte počítat,“ zhodnotil aktuální nebezpečí v oblasti Kaizr.

Tagy:
válka výročí invaze Ukrajina okupace Patrik Kaizr europoslanec Cyril Svoboda Česko Rusko Kyjev speciál speciální vysílání Svoboda a přímá demokracie Martin Buchtík Sledujte v TV Matyáš Zrno ruská invaze na Ukrajinu Rok války