Drahé potraviny? Paradox. Snižujeme ceny, ale v obchodech rostou, říká šéf Zemědělského svazu

Kvalita českých potravin klesá.

Vliv zemědělců na vysoké ceny potravin

Pomyslný míč v podobě zlevnění potravin je na straně obchodníků, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Ačkoliv se zemědělci snaží o snížení cen a v některých případech to také udělali, samotná surovina ve finální ceně produktu činí pouhých 10 až 15 procent. Zbytek tvoří cena pohonných hmot, energie a mzdy pracovníků, což je i náklad na straně potravinářů a obchodníků.

Zemědělci se rozhodně nesnažili na cenách potravin přiživit, tvrdí Pýcha. „Byli v situaci, kdy jim rostly ceny energií a rostly jim i ceny pohonných hmot. Dokonce se zavíraly i některé továrny na výrobu hnojiv, což znamená, že jejich cena vyletěla o 400 procent,“ uvedl Pýcha. V tu dobu podle jeho slov vůbec netušili, jak se ekonomicky bude rok vyvíjet, a proto zcela pragmaticky prodávali za vyšší ceny.

ČTĚTE TAKÉ: Máslo je levnější než před rokem. Podívejte se, jak se letos změnila cena základních potravin

O snížení cen se zemědělci podle něj snaží, problém ale spočívá v tom, že neovlivňují finální cenu, ta se vytváří na evropském trhu. „Ten, kdo komoditu kupuje, ať je to obilí, olejniny, mléko, orientuje se podle evropské ceny. Pokud je cena nízká, často se ani nepokryjí výrobní náklady,“ upozornil.

„Ceny se v celé Evropě propadly. Proto u zemědělců ceny klesly o 16 procent, ale v obchodech vzrostly o 26 procent. To znamená, že my teď prodáváme za nižší ceny než před válkou, v některých případech dokonce i levněji,“ upozornil Pýcha.

Jako příklad uvedl pečivo. Podle jeho slov se cena obilí v pečivu pohybuje v řádu 10–15 procent „Zbytek ceny tvoří pohonné hmoty, energie, mzdy pracovníků a podobné věci. A to je pak náklad i na straně potravinářů a obchodníků, u kterého my ale nedokážeme odhadnout, jak se bude vyvíjet,“ dodal.

Vzniká tak paradoxní situace. „Zemědělci snižují ceny, přesto v obchodech stále rostou, ale je to už méně než inflace. Srpnový výsledek ukazuje, že ceny potravin už nejsou jejím tahounem. To znamená, že míč je v tuto chvíli na straně obchodníků,“ uzavřel Pýcha.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za vysoké ceny potravin si můžeme sami. Za dovoz budeme ještě rádi, tvrdí Rusnok

Tagy: