Snížení DPH se v lednu projeví na cenách potravin. Podle Fialy to slíbily obchodní řetězce

Potraviny v obchodech

Jednání zástupců vlády a obchodních řetězců

Připravované snížení daně z přidané hodnoty (DPH), které se chystá od 1. ledna příštího roku, se propíše do poklesu cen potravin. Zástupci osmi velkých obchodních řetězců o tom podle premiéra Petra Fialy (ODS) ujistili představitele vlády během čtvrtečního jednání na ministerstvu zemědělství. Slíbili také, že budou ještě více dbát na kvalitu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS ministr zemědělství Marek Výborný ještě před schůzkou řekl, že nemá v úmyslu s obchodníky bojovat, či jim dokonce vyčítat úspěch, ale chce se bavit o „kultuře obchodu“.

Fiala na čtvrteční tiskové konferenci zopakoval, že vláda nechce být soudcem ve sporu, kdo má větší podíl na vysokých cenách potravin v posledním roce. Chce se nicméně zapojit do cesty, jak kromě cen zajistit českému zákazníkovi také přístup ke kvalitním potravinám jako v okolních zemích. „Vláda neurčuje ceny potravin, budeme dál mluvit se zemědělci a obchodníky tak, aby ceny a kvalita byly uspokojivé,“ uvedl Fiala. Výborný zopakoval příklad s cenou polských borůvek v Polsku a těch se stejným původem prodávaných v Česku.

ČTĚTE TAKÉ: Potravinová nesoběstačnost rovná se zdražování? Je to chiméra, tvrdí analytici

Oba představitelé vlády podle svých slov také na jednání požádali obchodní řetězce o větší podporu pro české producenty, když o stejném tématu jednali Fiala s Výborným se zástupci potravinářských podniků již ve druhé polovině srpna na agrosalonu Země živitelka.

Kultura obchodu je podle Výborného založená na nějaké společenské odpovědnosti: „Myslím, že každý obchodník chce být označován za toho, kdo respektuje pravidla kultury obchodu. Což znamená, že tady v obchodním řetězci nebudou vznikat mezičlánky, kde by se ukrývaly přirážky, marže a něco podobného,“ uvedl ministr ve vysílání CNN Prima NEWS ještě před jednáním s řetězci.

Obchodní řetězce, se kterými se představitelé vlády setkali, tvoří podle Výborného 90 % trhu s potravinami v České republice. „Všechno jsou to zahraniční vlastníci a já myslím, že je férové, aby dodržovali stejná pravidla v Německu, Polsku, na Slovensku, v Rakousku a také v České republice,“ sdělil s tím, že jim ale rozhodně nemíní vyčítat obchodní úspěch.

„Já opravdu nebudu s nikým bojovat, jsem si dobře vědom svých kompetencí. Zkrátka nejsem ten, kdo určuje ceny. Chci jen, aby se chovali férově vůči českému občanovi,“ zdůraznil.

Tagy: