RADAR: Lijáky se vrací do Česka, hrozí znovu povodně. Podívejte se, kde vyhlásili výstrahu

Déšť

Počasí (24.9.2024 7:08)

Pracovní týden bude na většině území Česka ve znamení deště a přeháněk. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maximální denní teploty se budou většinou pohybovat mezi 15 a 20 stupni Celsia. Pro část území platí výstraha před povodněmi.

V úterý přejde přes naše území směrem k východu studená fronta. Zpočátku dne bude oblačno až polojasno. Ráno bude od západu postupovat déšť. Z Čech se v průběhu dne přesune také na Moravu a do Slezska. Odpoledne se bude oblačnost protrhávat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 15 a 19 stupni Celsia, na severovýchodě Česka může být až 21 stupňů, píší experti z ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Temná oblaka, blesky nebo supercela. Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii zná vítěze

Pro část území stále platí výstraha před povodněmi. Vysoký stupeň varování platí pro okresy Soběslav a Třeboň v Jihočeském kraji. Lužnice v Klenovicích je aktuálně na druhém stupni povodňového nebezpečí. Jedná se o jediný tok v Česku, který je na tomto stupni. Pro Prahu platí nízké varování. Vltava se na měřicí stanici v Praze-Chuchli stále nachází na prvním stupni povodňového nebezpečí. Podle projekcí ČHMÚ by měla během úterního dopoledne klesnout pod tuto hranici.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Teploty by se mohly ve středu mírně zvýšit. Meteorologové je očekávají na hodnotách mezi 18 a 22 stupni Celsia. Přes den bude převážně polojasno, večer bude od západu přibývat oblačnosti. Zejména na horách pak experti očekávají přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku se mohou ráno místy objevit mlhy.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo. Od západu se do Čech dostane déšť, který zasáhne téměř celé území. Odpoledne a večer se dostane také na východ republiky. Denní maxima se budou pohybovat mezi 15 a 19 stupni Celsia.

Také v pátek experti očekávají zataženou až oblačnou oblohu. Déšť by měl zasáhnout zejména jihovýchodní polovinu území. Na ostatním území se srážky objeví pouze ojediněle a přechodně tam bude až polojasno. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 16 až 21 stupňů Celsia. Vítr bude mírný o rychlosti čtyři až osm metrů za sekundu, v nárazech však může dosáhnout rychlosti až 15 metrů za sekundu (55 kilometrů za hodinu). K večeru by měl slábnout.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na opravu po povodních pošle vláda desítky miliard. Jde to i bez zadlužení, zní z opozice

Tagy: