RADAR: Česko zasáhne ledovka, žene se i silný vítr. Podívejte se, kde bude nejhůř

Česko v noci a v pátek ráno zasáhne ledovka, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí pro část Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V dalších dnech navíc udeří silný vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti až 70 km/h.

Výstraha před ledovkou platí od páteční třetí do deváté hodiny ranní. V Libereckém kraji se týká oblastí kolem Turnova, Jablonce nad Nisou, Železného Brodu, Jilemnice, Tanvaldu a Semil, v Královéhradeckém Vrchlabí, Trutnova, Broumova, Náchoda, Nového Města nad Metují, Dobrušky a Rychnova nad Kněžnou.

ČTĚTE TAKÉ: Globální oteplování je horší, než jsme si mysleli. Doposud mělo záludné maskování

V Pardubickém kraji hrozí tvorba ledovky v regionu kolem Králíků a Žamberka, v Olomouckém Zábřehu a Šumperka a Moravskoslezském Rýmařova.

Lidé by měli chodit velmi opatrně a dávat pozor, aby neuklouzli. Starší či méně mobilní by neměli tolik vycházet ven. Problémy mohou nastat i v dopravě. „Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Počítat s prodloužením doby jízdy,“ doplnili meteorologové ve vydané výstraze na webu.

ČHMÚ zároveň ve výhledu nebezpečných jevů upozorňuje na silný vítr, který by měl Česko zasáhnout v pátek. V nárazech bude dosahovat až rychlosti 70 km/h. Výstraha zatím vydána nebyla, bude ale pravděpodobně následovat.

Pozn.: Pro zobrazení dalších jevů si vpravo nahoře rozklikněte danou kategorii – Vítr nebo například Mráz.

Ledovka se v části Česka tvořila už ve čtvrtek ráno. Silničáři vybízeli k větší opatrnosti například v horských oblastech v Moravskoslezském kraji, komunikace byly holé a mokré nebo vymrzlé.

Tagy: