RADAR: Česko znovu zasáhnou mrazy, pro některé kraje platí výstraha. Jak bude u vás?

I v noci na pátek může plodiny v Česku poškodit mráz. Teploty mohou klesnout hlavně na severovýchodě země až na minus tři stupně Celsia. Ohroženy budou především brambory a další zelenina. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Při déletrvající malé oblačnosti se očekává mráz, který může v polohách pod 600 metrů (nadmořské výšky) poškodit vegetaci, zejména teplomilnější plodiny, brambory a zeleninu, oznámili meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Polární záře ohromila Česko. Vidět byla i ve městech, krása vynikla až na fotkách

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Teplota.

Výstraha ČHMÚ platí od čtvrtečních 22:00 do pátečních 08:00 pro východní části Královéhradeckého a Pardubického kraje a pro celou oblast Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje.

Zeleninu a další nižší rostliny mohou lidé podle meteorologů ochránit před mrazem zakrytím světlou netkanou textilií. V případě stromů je možno použít orosování porostů nebo zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v blízkosti stromů, sdělil ČHMÚ.

Mrzlo i v předchozích nocích, kdy ústav také upozorňoval na možné poškození plodin. V noci na středu meteorologové zaznamenali i teploty kolem minus šesti stupňů, ve čtvrtek ráno bylo dokonce až minus 7,5 stupně.

Tagy: