Experti: Hrozí záplavy jako v roce 1997. Povodí chystají zvláštní opatření, kde platí VÝSTRAHA?

Několik sklepů zaplavila voda v obci Brťov-Jeneč na Blanensku.

O víkendu hrozí extrémní deště a povodně, varoval ČHMÚ

Pokles teplot doprovodí v následujících dnech intenzivní deště, které mohou vést k rozvodnění řek. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu před extrémními srážkami a výskytem povodní. Před záplavami varují také experti z facebookové skupiny Meteo Včasné varování. Mimořádně k extrémním srážkám vystoupí v 15:00 ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a také ředitel ČHMÚ Marek Rieder. Tiskovou konferenci můžete sledovat ve videu v úvodu článku.

Do Česka dorazí studená fronta společně s tlakovou níží. Právě ty zapříčiní výrazný pokles teplot a ukončení vlny veder. Na většině našeho území dojde k intenzivním srážkám, které mohou být místy i extrémní, stojí na facebookových stránkách Meteo Včasné varování.

K TÉMATU: Extrémní lijáky budou bičovat Česko, hrozí povodně. Kde je nejvyšší riziko?

Podle údajů organizace se „celá srážková epizoda bude odehrávat hlavně od čtvrtečního brzkého rána do pondělního rána“, a to s možným prodloužením. „Nejhorší situace by měla nastat na jihu Čech, částečně ve středních Čechách, dále na severu a východě Čech a také na Vysočině,“ uvedli experti s tím, že stejné nebezpečí hrozí i na celé Moravě.

Aktualizace srážek pro období St 23:00 až Po 06:00. Nejprve co se bude odehrávat? Přejde studená fronta a s ní i tlaková...

Posted by Meteo Včasné varování on Tuesday, September 10, 2024

Modely stránky předpovídají úhrny srážek 140 až 270 milimetrů. Vše ovšem záleží na vývoji tlakové níže. Do predikcí odborníci promítli i geografický ráz Česka, tedy horské pásy. Nejmenší riziko silných lijáků platí pro západ našeho území. Na většině míst v Čechách by mělo v průměru napršet 100 až 180 milimetrů, na Moravě může jít místy až o 220 milimetrů.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

„Na horách a na hřebenech při silnějším větru budou srážky naprosto extrémní. Předpokládáme, že Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky, Beskydy mohou za celé toto období přinést úhrny od 180 do 300 mm,“ shrnuli odborníci. V závěru příspěvku upozornili, že situace „bude dosti připomínat povodně z roku 1997“.

Ty způsobily katastrofální povodně na řekách Morava, Odra či Labe, připomíná web Povodí Moravy. Došlo tehdy k devastaci koryt řek, intenzita srážek se pohybovala kolem 230 milimetrů. Jen v Olomouckém kraji bylo tehdy velkou vodou postiženo 110 obcí a měst.

K extrémním lijákům se vyjádří i ministr Hladík

K očekávaným extrémním srážkám a možným povodním se vyjádří i ministr Hladík společně s ředitelem ČHMÚ Markem Riederem. Brífink se uskuteční v 15:00 na Úřadu vlády ČR, informovala mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčí.

ČHMÚ vydal výstrahu před extrémními srážkami krátce před středečním polednem, v platnosti je od čtvrteční půlnoci do té pondělní. Jedná se o extrémní stupeň nebezpečí, tedy největší. V případě výstrahy před povodněmi je platnost nastavena od pátečních 15:00 do odvolání.

Situaci již od úterý řeší rovněž ministerstvo zemědělství. „V reakci na sdělení ČHMÚ mohu potvrdit, že všechna povodí ČR již od včerejšího dne provádějí na můj pokyn mimořádná preventivní opatření tak, abychom na extrémní srážky byli co nejvíce připraveni,“ sdělil ministr Výborný na síti X. O konkrétních krocích bude ve středu informovat také vládu.

PŘIPOMEŇTE SI: Emilku a Drahušku pohřbily domy z vepřovic, vzpomíná žena na sousedky z Troubek

Tagy: