RADAR: Pekelná výheň, silné bouřky, kroupy i vichr. Podívejte se, kde se zpřísnila výstraha

Bouře nad Jihlavou

Počasí 21.6.2023 6:49

Úmornými úterními vedry výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) teprve začala. Experti ji totiž rozšířili o nebezpečí silných bouřek, krup či vichru. Varování platí pro celou republiku, před „pekelnými teplotami“ by se měli mít na pozoru lidé hned v deseti krajích. Situaci můžete sledovat prostřednictvím radaru.

Ve středu by podle meteorologů měly teploměry naměřit hodnoty přesahující 31 °C, v Čechách mohou teploty vyšplhat i k až 34 °C. Právě z toho důvodu platí od 10. do 22. hodiny výstraha, a to pro deset krajů: Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský a Prahu.

„Hrozí vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace,“ jmenují experti. Lidem doporučují, aby zejména dodržovali pitný režim. „Zvyšte konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezte tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a nenechávejte děti a zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ apelují meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se správně postarat o psa, když venku vládne velké vedro

Situaci nejen ve svém kraji sledujte prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Od 13. hodiny se připojí další výstraha, a to před silnými bouřkami, při nichž se mohou vyskytovat nárazy větru o síle až 80 km/h, kroupy a přívalové deště. Varování pro všech čtrnáct krajů platí až do 3. hodiny ranní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tornádo trhající střechy, blesky do Eiffelovky, řeky místo ulic. Francii bičovaly silné bouře

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ uvádí odborníci. Ti také radí, aby lidé dbali na svou bezpečnost, zejména co se týče nebezpečí zásahu bleskem a úrazů padajícími a poletujícími předměty. „Při řízení vozidla v bouřce snižte rychlost jízdy a jeďte velmi opatrně,“ dodali.

Středou však varování meteorologů nekončí. Už nyní ČHMÚ uvádí předběžný výhled nebezpečných jevů, které se týkají následujících všedních dnů. „Ve čtvrtek místy překročí odpolední teploty 31 °C. Oodpoledne, večer a v noci na pátek se místy od západu vyskytnou silné nebo velmi silné bouřky doprovázené především silnými nárazy větru a většími kroupami,“ uvádí experti s tím, že se jedná o předběžné varování.

V pátek by teploty mohly dosáhnout až 30 °C, vysoké teploty doprovodí i četné srážky. Víkend bude spíše oblačný, teploty dosáhnou až 28 °C.

Tagy: