RADAR: Výstraha před velkou vodou zůstává v platnosti. Kde má ještě pršet?

Červený most před řeku Úpu v Ratibořicích

Počasí (23.2.2024 6:38)

Česko potrápily vydatné deště. Hladiny některých řek na severovýchodě zůstávají zvýšené. Problémy hlásí hlavně Trutnovsko, kde na dvou místech dosáhla voda druhého povodňového stupně. Během pátku můžeme podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávat zataženo, teplota se vyšplhá až k 9 stupňům Celsia.

Podle výstrahy ČHMÚ, jež je v platnosti do sobotního dopoledne, dorazily silné deště především nad oblast Krkonoš. Na dalších sedmi místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň, jak uvedli meteorologové o povodňové situaci na webu.

K TÉMATU: Zimě ještě neodzvonilo. Kdy bychom se mohli dočkat sněhové nadílky?

Druhého povodňového stupně, označovaného jako stav pohotovosti, dosahovaly během pátečního rána řeky Labe ve Vestřevi poblíž Hostinného a Úpa v Trutnově. Nižší stupeň nebezpečí platil na horním toku Labe ve Špindlerově Mlýně, na přehradách Labská a Les Království i ve Stanovicích na Trutnovsku.

A jaké můžeme očekávat počasí v nadcházejících dnech? V pátek bude podle předpovědi ČHMÚ zataženo, během dne se vyskytnou přechodně i srážky. Ty se budou v polohách nad 1 000 m měnit ve smíšené či sněhové, přičemž později ve východní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině již od 500 m.

Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 5 až 9 °C, v horských oblastech se budou pohybovat okolo 2 °C. Foukat má jihozápadní až západní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, který bude na východě Moravy a ve Slezsku zesilovat.

Občasný déšť se vyskytne i během noci z pátku na sobotu. V západní polovině bude pouze ojedinělý. Nejnižší teploty v Čechách padnou k až -1 stupni Celsia, na východě Moravy a Slezska se rtuť teploměru má pohybovat kolem 5 stupňů Celsia.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V sobotu můžeme očekávat polojasno až oblačno, zpočátku i zataženo. Kromě západu Čech se místy vyskytne i déšť. Během dne však budou srážky ustávat od jihozápadu našeho území a obloha se místy protrhá.

Na východě Čech a na Českomoravské vrchovině mohou zaskočit v polohách nad 500 m srážky smíšené či sněhové. Nejvyšší denní teploty očekáváme mezi 7 až 11 °C. Večer se může vyskytnout i mlha.

Na samotném sklonku týdne v neděli očekávejme oblačno až polojasno. Mlhy se budou ojediněle tvořit i ráno, vyskytnou se i přeháňky. Teploty se přes den vyšplhají k 9 až 13 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

S oblačnou a zataženou oblohou mohou lidé počítat během pondělí, ovšem zpočátku bude místy i polojasno. Ojediněle se vyskytnou přeháňky. Během dne vystoupá rtuť teploměru k 10 až 14 °C, na západě Čech okolo 8 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaro na horách trápí vlekaře, někde museli úplně zastavit provoz

Tagy: