RADAR: Spalující vedra končí v Česku, někde se ochladí až o 20 stupňů. Hrozí i bouřky

Česko čeká chladný víkend s přeháňkami.

Počasí (6.9.2024 6:08)

Zatímco ještě o víkendu v Česku naměříme hodnoty okolo tropických 30 stupňů Celsia, příští pondělí s sebou přinese znatelné ochlazení. Denní teploty by mohly na většině území spadnout až k 20 stupňům, informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na horách teplotní pád měl být ještě výraznější. Experti zároveň vydali varování pro celé území republiky před zvýšeným rizikem vzniku požárů.

Než se výrazně ochladí, zažije Česko ještě tropický víkend. V pátek bude jasno až polojasno, ojediněle se mohou objevit přeháňky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 26 a 30 stupni Celsia, informují meteorologové z ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Na Zemi to vře. Evropa zažila nejteplejší léto v historii měření, odborníci bijí na poplach

Teploty okolo 30 stupňů experti předpovídají také na víkend. V sobotu by mělo být maximálně 31 stupňů Celsia, v neděli ještě o jeden stupeň více. Po oba dny by mělo být jasno až polojasno, při zvýšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout přeháňky či bouřky.

Zároveň je v důsledku sucha na následující dny v platnost výstraha před nebezpečím vzniku požárů. Varování platí pro celé území České republiky, a to až do odvolání. Lidé by neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu a nepoužívat přenosné vařiče či jiné zdroje otevřeného ohně.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Začátek následujícího týdne však přinese razantní ochlazení, na většině území až o deset stupňů, ale na horách to může být dokonce 20 stupňů. Maxima v pondělí by se měla pohybovat mezi 20 a 25 stupni Celsia. Podobné teploty by měly v Česku zavládnout po celý týden. Kromě toho bude v pondělí obloha bude zatažená až oblačná. Objeví se i vydatnější déšť nebo bouřky.

Ochlazení na začátku týdne je již poměrně jisté a bude rázné. Zatím co stále měříme na začátku září teploty okolo 31...

Posted by Meteo Včasné varování on Wednesday, September 4, 2024

Pokles teplot může znamenat riziko zejména ve vyšších nadmořských výškách. Zatímco nyní lze na horách naměřit teploty přesahující dvacet stupňů Celsia, na začátku příštího týdne by se v nadmořské výšce okolo 1 500 metrů mohlo ochladit až na pět až osm stupňů. Na dvacetistupňový teplotní pád upozornili na svém Facebooku o tom informovali odborníci z Meteo Včasné varování .

Tagy: