RADAR: Tropy v Česku ještě nepoleví, jak bude o víkendu? V některých oblastech hrozí bouřky

Vedra (ilustrační snímek)

Počasí (5.9.2024 6:10)

Teploty se v Česku i v následujících dnech budou pohybovat kolem tropických 30 stupňů Celsia. Na západě a jihozápadě může slunečné počasí zakrýt oblačnost doprovázená deštěm i bouřkami, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během čtvrtečního večera končí výstraha před vysokými teplotami, varování před požáry zůstává nadále až do odvolání.

Ve čtvrtek nás čeká jasná až polojasná obloha. Při zvětšené oblačnosti se mohou objevit ojediněle přeháňky, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. K večeru se na jihozápadě Čech obloha zatáhne.

K TÉMATU: Horoucí babí léto v Česku. Teploty vystřelí k 35 °C, hrozí požáry. Kdy se výrazněji ochladí?

„Teploměry naměří kolem 30 stupňů Celsia, většinou v rozmezí 28 a 32 stupňů Celsia,“ přiblížil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Martin Adamovský. V horských oblastech by mělo být kolem 23 °C.

Do čtvrteční osmé hodiny večerní je v platnosti rovněž výstraha před velmi vysokými teplotami, které představují pro lidský organismus „vysokou zátěž“ a mohou vést k přehřátí nebo dehydrataci, upozornili odborníci. Do odvolání také platí varování před vznikem požárů, a to po celém území.

Během noci na pátek předpokládají experti polojasnou nebo skoro jasnou oblohu. Teploty budou oscilovat mezi 19 a 15 stupni Celsia.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Podle Adamovského sice budou následující dny o něco chladnější, ale teploty se stále budou držet nad průměrnými hodnotami. V pátek můžeme očekávat denní maxima mezi 26 a 30 stupni Celsia. „Převažovat bude slunečné počasí, více oblačnosti bude pouze na západě a jihozápadě našeho území,“ popsal expert. Mraky mohou ojediněle doprovodit přeháňky nebo i bouřky.

Na jasnou až polojasnou oblohu se můžeme těšit v sobotu. Při zvětšené oblačnosti může ojediněle zapršet nebo i zahřmít. Teploty dosáhnou v maximech od 26 do 30 stupňů Celsia. Stejné počasí můžeme očekávat i během neděle. Večer by mělo od jihozápadu přibývat oblačnosti. Teploměry naměří mezi 27 a 31 stupni Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Metro D se stalo obětí konkurenčního boje, řekl Witowski. Chování soutěžitelů je za hranicí etiky

Tagy: