RADAR: Vezměte si teplé prádlo, varují meteorologové před ochlazením. Kde porostou houby?

Ranní mrazíky (Ilustrační foto)

Počasí (27.9.2024 7:05)

Česko se loučí s teplotami nad 20 stupňů Celsia, o víkendu se výrazně ochladí, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Během příštího týdne v noci klesnou teploty dokonce k bodu mrazu. Podmínky budou nahrávat růstu hub.

Pátek bude jeden z posledních dnů, kdy letos teploty přesáhnou 20 stupňů Celsia. Konec pracovního týdne uzavře ojedinělý déšť nebo přeháňky, zejména v jihovýchodní polovině území. Odpoledne a večer jich bude přibývat. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 16 a 20 °C. Vychází to z předpovědi ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Temná oblaka, blesky nebo supercela. Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii zná vítěze

„Srážky, které mají zkrápět naši republiku, by v průběhu pátku měly ustávat. Nejdříve na Moravě a ve Slezsku ještě počítejme se slabším deštěm, přes den s ojedinělými přeháňkami,“ popsal ve studiu CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík.

Další frontální vlna projde přes české území ve večerních hodinách. Pršet by podle Hanzlíka mělo hlavně v první polovině noci, postupně však bude přestávat a ráno se obejde již bez srážek.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V sobotu dorazí výrazné ochlazení, ale pršet nemá. „Během týdne jsme měli teploty do dvaceti stupňů, víkend bude chladnější o přibližně pět stupňů v maximech,“ dodal Hanzlík.

Vyšší teploty hledejte na východě, kde se vyšplhají až na 17 stupňů, na zbytku území se mají pohybovat mezi 11 a 15 °C. Podobně tomu bude i v neděli. Ráno rtuť teploměrů ale může padnout až k nule a hlavně na západě budou přízemní mrazíky, varují meteorologové. „Obloha se projasní, zejména v pondělí ráno, vzduch se proto prochladí a teploty budou po ránu 4 až 0 °C. Už je to tedy počasí vhodné na teplejší prádlo,“ upozornil Hanzlík.

Počasí nahrává růstu hub a podle mapy ČHMÚ je zřejmé, že pravděpodobnost nálezu je střední až mírně vyšší. Největší šance je v pohraničních oblastech na západě, severovýchodu a hlavně na jihu Čech. Dařit by se jim mělo také na Vysočině. Podmínky pro jejich růst by se navíc měly podle odborníků v příštích dnech ještě zlepšovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Katastrofa jménem Helen: Hurikán udeřil na Floridu. Guvernér hlásí první oběť, hrozí záplavy

Tagy: