Teplotní šoky rozpůlí Česko. Rozdíly dosáhnou 12 °C, od západu udeří neobvyklý typ bouřek

S bouřkami se může pojit i jev shelf cloud.

Počasí, 23.8.2024, 6:40

S posledními dny týdne dorazí do Česka tropické teploty. Ty by se o víkendu mohly vyšplhat až k 35 stupňům Celsia. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Experti zároveň upozornili, že se k nám blíží jiný typ bouřek, než na který jsme zvyklí.

V pátek bude většinou polojasno, v průběhu odpoledne by se měla obloha vyjasňovat. Ráno se mohou ojediněle vyskytnout mlhy. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 27 až 31 stupni Celsia, v tisíci metrech nad mořem bude mírně přes 20 stupňů.

ČTĚTE TAKÉ: Jaké počasí bude v Česku na podzim? Meteorologové odhadli, kdy napadne první sníh

Ještě teplejší počasí předpovídají meteorologové ČHMÚ na sobotu. Rtuť v teploměrech by měla vystoupat až k tropickým 35 stupňům Celsia. Obloha bude během dne jasná až skoro jasná.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Podobně vysoké teploty očekávají meteorologové i v neděli. Maxima by se měla pohybovat od 23 stupňů na západě do 35 stupňů na východě území. Během dne by mělo být jasno až polojasno, od západu by však měla do Česka dorazit oblačnost.

Zejména v Čechách experti očekávají přeháňky či bouřky, které mohou být i silné. Na sociální síti X dodali, že jich nebude mnoho, nicméně budou jiného typu, než na který jsme v posledních týdnech zvyklí. „Díky vyššímu střihu větru by mohly být i organizovanější, čímž by se situace mohla lišit od těch, které jsme zažili za poslední měsíc,“ informovali meteorologové na sociální síti X.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Silnice pod vodou, vytopené sklepy i utržené svahy. Česko potrápily přívalové deště a bouřky

Tagy: