Jaké počasí bude v Česku na podzim? Meteorologové odhadli, kdy napadne první sníh

Evropu čeká nadprůměrně teplý a na většině území nezvykle suchý podzim, což ale nemusí platit pro Česko, které patří mezi oblasti, kde by mělo srážek spadnout více. Předpověď zveřejnil web Severe Weather v souvislosti s meteorologickým začátkem období. V modelu také zmiňuje, kdy se máme připravit na první sníh.

S blížícím se meteorologickým podzimem, který začíná 1. září a končí 30. listopadu, aktualizoval web Severe Weather předpověď pro toto období. „Podíváme-li se na Evropu, můžeme na modelu na většině kontinentu pozorovat vyšší přízemní teploty, než je obvyklé. To je způsobeno oblastí vysokého tlaku nad severním Atlantikem, která se rozšiřuje do Evropy,“ uvedli meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Madeiru ničí rozsáhlé požáry: Zásah hasičů komplikuje silný vítr, na ostrově uvízly tisíce lidí

Co se týče srážek, v některých částech Evropy, zejména na jihu, bude podzim sušší. Ale to nemusí platit pro Česko, které se nachází v regionu, kde oblast nízkého tlaku vzduchu může přinést více srážek.

U prognózy server čerpal data ze dvou hlavních sezónních modelů, a to ECMWF z Evropy a NMME. Předpovědní snímky jsou z projektu Copernicus Climate EU a NCEP .

Kdy přijde první sníh

První sníh by se měl v Evropě objevit podle modelů v listopadu a co se týče jeho množství přes zimu, bude ho méně než v minulosti. Ale platí i výjimky. „Například výše položené oblasti Skandinávie, alpské regiony a severní Balkán,“ sdělili meteorologové.

Co se týče zimy, předpokládají čeští meteorologové spíše pokračování trendu předchozích let. „Obecně lze říci, že trend, který máme v uplynulých zimách, bude s větší pravděpodobností pokračovat. Takže spíše teplejší zima s malým množstvím srážek,“ popsal pro CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský.

Odborníci zároveň upozornili, že dlouhodobé předpovědi nelze nikdy považovat za „spolehlivé“. „Zde se zabýváme pouze trendy a tím, jak se mohou vyvíjet vzorce počasí ve velkém měřítku, takže tyto dlouhodobé údaje nepoužíváme k předpovědi počasí v konkrétním městě v daný den a hodinu,“ podotkli odborníci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Evropa se otepluje nejrychleji z kontinentů, míní expert. Extrémy budeme zažívat čím dál častěji

Tagy: