Silnice pod vodou, vytopené sklepy i utržené svahy. Česko trápí přívalové deště a bouřky

Přívalové deště zasáhly Česko.

Bouřky na Královéhradecku a Liberecku

Bouřky a přívalové deště, které v noci na středu zasáhly Česko, zaměstnaly hasiče napříč kraji. Například v Libereckém kraji zasáhla obec Bulovka přívalová povodeň. Na Královéhradecku voda zaplavila silnici, do akce museli také hasiči ze Středočeského kraje.

V noci na středu zasáhly Česko silné bouřky s přívalovými dešti. Nejvíce pršelo ve Frýdlantském výběžku. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu ve Frýdlantu napršelo k ránu přes 50 milimetrů a potok Řasnice ve Frýdlantu se dostal na druhý povodňový stupeň. Hasiči měli v souvislosti s bouřkami kolem 20 zásahů. V několika případech šlo o spadlé stromy a čerpání vody, řekla krajská mluvčí hasičů Jaroslava Benešová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Madeiru ničí rozsáhlé požáry: Zásah hasičů komplikuje silný vítr, na ostrově uvízly tisíce lidí

„Bouřky, které se nad ránem přehnaly přes Liberecký kraj, se nejvíce dotkly Frýdlantska. Obec Bulovka zasáhla přívalová povodeň, rozvodněný potok se dostal do 18 objektů. Hasiči evakuovali 12 lidí, zranění neutrpěl nikdo. „Někteří se již vrátili zpět do svých domovů. Jsme na místě události a situaci monitorujeme, připraveni provádět likvidační práce po povodni,“ uvedli hasiči na síti X. „Musím to zaklepat, ale na to, jak to vypadalo šíleně, tak to zatím vypadá ještě docela dobře,“ řekla Romana Šidlová (Za obec krásnější a živější), starostka obce s bezmála tisíci obyvateli.

VIDEO: Záběry hasičů z Liberecka natočené v zatopené obci Bulovka

Kromě Bulovského potoka byla ráno podle údajů z krajského povodňového portálu na třetím stupni na Frýdlantsku i říčka Oleška v Dětřichově. „Voda sice stoupla, ale zůstala v korytě,“ řekla starostka Martina Kohoutová (NK ZA DĚTŘICHOV).

Problémy hlásí také Královéhradecko. „Ranní přívalový déšť opět nejvíce zasáhl Královéhradecko a Dvůr Králové nad Labem. Aktuálně zasahujeme u více než dvou desítek událostí spojených s čerpáním vody. Nejvíce zasažené obce jsou Hřibsko a Stěžery,“ napsali na sociální síti X hasiči Královéhradeckého kraje.

Do akce museli také středočeští hasiči. „Čerpání vody řešili hasiči z Kutné Hory hned ve třech obcích: Potěhy, Zbýšov a Vrdy. Ve všech případech šlo o zatopené sklepy nebo kotelny,“ uvedli hasiči na síti X. Zasahovali také u čtyř popadaných stromů. „Většina událostí byla zaznamenána na Mladoboleslavsku. Jedna událost na Nymbursku. Zde spadl strom na zaparkovaná vozidla. Při události nebyl nikdo zraněn,“ sdělili hasiči. Profesionální hasiči z Mnichova Hradiště pak zasahovali v Chocnějovicích na Mladoboleslavsku, kde na komunikaci ze stráně teklo větší množství vody. „Voda sebou strhla bláto a kameny, které bylo nutné uklidit,“ dodali hasiči.

Meteorologové na sociální síti X informovali, že srážkové pásmo se bude během dne přesouvat dále k východu a postupně začne slábnout. „Ubývat by mělo i oblačnosti, ráno a dopoledne v Čechách, odpoledne pak i na Moravě a ve Slezsku. Nejvyšší teploty se budou pohybovat nejčastěji od 21 do 25 °C, na jihu Moravy může být až 27 °C,“ uvedli meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Farmáři předpověděli, jaká bude nadcházející zima. Shodnou se s meteorology?

Tagy: