Hladiny řek neklesají. Odpoledne se mohou ještě rozvodnit, varují meteorologové

Rozvodněná Radbuza v Plzeňském kraji

Varování před povodněmi

Třetí povodňový stupeň zůstával i během pondělního dopoledne v Plzeňském kraji na řece Radbuze ve Staňkově na Domažlicku, uvedli experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vodní tok tam měl nejvyšší stupeň značící ohrožení po celou neděli. Odborníci očekávají v pondělí odpoledne další bouřky s přívalovými srážkami a možné opětovné vzestupy hladin. Výstraha ČHMÚ bude v platnosti do 20:00 a týká se jihu a východu Čech a celé Moravy i Slezska.

Hodinu před pondělním polednem nadále platil třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň na Radbuze ve Staňkově na Domažlicku. Na druhém stupni byla Radbuza na vodním díle České údolí v Plzni a ve Lhotě. Pohotovost byla také na Úhlavě ve Štěnovicích na Plzeňsku a na Berounce ve Zbečně a Bílé Hoře. Na dalších šesti stanicích v Plzeňském kraji platil první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost.

K TÉMATU: Zmatky na železnici. Kvůli podmáčené trati u Ústí nepojede řada vlaků, zřejmě až do čtvrtka

Meteorologové očekávají, že by pondělní bouřky mohl opět provázet přívalový déšť s krátkodobými úhrny kolem 40 milimetrů. V opakovaných bouřkách ale může napršet i více, varují v aktualizované výstraze, jež je v platnosti do 20:00.

Vzhledem k očekávaným srážkám a vysokému nasycení půdy vodou nelze vyloučit na tocích odvodňujících Šumavu a Český les opětovné překročení prvního či druhého stupně povodňové aktivity (SPA). „Na horním toku Radbuzy stále nelze vyloučit přechodné překročení stupně třetího,“ dodali experti.

Vydatný déšť se může objevit hlavně na východě země také v úterý. Od poloviny týdne bude srážek ubývat, obloha se vyjasní a přeháňky či bouřky se objeví už jen místy a občas. Začne se také oteplovat, zejména na jihovýchodě země až na 27 stupňů Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Houbařská sezóna začala, upozorňují mykologové. Podívejte se, co lze v lese již najít

Tagy: