Řádění ničivého živlu OBRAZEM: Turecko sčítá oběti záplav, pohřešovaných jsou stovky

Bleskové záplavy na severu Turecka, které ve středu zasáhly tři černomořské provincie, si vyžádaly již 38 obětí. O tragické bilanci na svém Twitteru informoval ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD oficiálně uvádí, že se pohřešuje jedna osoba. Opoziční poslanec za nejhůře zasaženou provincii Kastamonu ale v pátek řekl, že pohřešovaných jsou nejspíše desítky až stovky.

O vážnosti situace podle agentury AFP svědčí to, že oblast postiženou přírodní katastrofou v pátek osobně navštívil prezident Recep Tayyip Erdogan. „Jako stát uděláme rychle vše, co bude v našich silách, a doufáme, že zase rychle vstaneme z popela (...) Nemůžeme přivést zpět ty, kteří přišli o život, ale stát má moc, prostředky a odhodlání, aby všechny další ztráty kompenzoval,“ prohlásil Erdogan.

Podle AFAD si záplavy vyžádaly nejvíce obětí v provincii Kastamonu: eviduje jich 32. Šest mrtvých hlásí provincie Sinop. Symbolem katastrofy se stalo městečko Bozkurt nedaleko pobřeží Černého moře. Rozvodněná řeka se tam valila ulicemi a podemlela několik budov, jedna z nich – osmipatrový obytný dům – se posléze zřítila.

Záplavy na severu Turecka přišly ve chvíli, kdy se regiony na jihu a západě země začaly pomalu vzpamatovávat po rozsáhlých požárech, s nimiž hasiči bojovali dva týdny. Teprve ve čtvrtek vláda oznámila, že všechny lesní požáry se podařilo dostat pod kontrolu. Zemřelo při nich osm lidí a zničeny byly desítky tisíc hektarů lesa.

Tagy: