Ruské tanky se ukrývaly mezi budovami, ukrajinský dron je přesto zničil. Video oblétlo svět

Na Donbasu nadále probíhají tvrdé boje. Rusové totiž na východě Ukrajiny před pár dny zahájili novou ofenzivu. Ukrajinci jsou zatím schopni většinu útoků odrazit, což často dokazují i záběry, které se šíří na sociálních sítích. Například ve městě Rubežnoje se ukrajinskému dronu povedlo zdemolovat dva nepřátelské tanky.

Na videu jsou vidět tři ruské tanky, které se ve městě Rubežnoje v Luhanské oblasti ukrývaly mezi civilními budovami. Jejich pozici však odhalil ukrajinský bezpilotní letoun, který bez váhání po obrněncích začal pálit. Dron dva tanky doslova zdemoloval a další poškodil.

Rusové zahájili rozsáhlou ofenzivu na Donbasu začátkem tohoto týdne. Jejich cílem je získat plnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí. Kyjev sice přiznal, že se Rusku v posledních dnech povedlo dobýt některé menší regiony, většině útoků však Ukrajinci úspěšně vzdorují.

„V Doněcké a Luhanské oblasti jsme za posledních 24 hodin odrazili osm nepřátelských útoků. Při tom jsme zničili 9 tanků, 18 obrněnců a 13 transportních vozidel. K tomu také tanker a 3 dělostřelecké systémy,“ stojí v sobotním prohlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Podle mnoha analytiků budou bitva o Donbas a její následující průběh naprosto klíčové pro výsledek ruské invaze. Kreml – minimálně dočasně – již na začátku dubna upustil z původního plánu dobýt Kyjev a svrhnout ukrajinskou vládu.

Donbas však není jediným současným cílem ruské války na Ukrajině. Moskva hodlá získat plnou kontrolu i nad jižní částí země. Ovládnutím jihu Ukrajiny chtějí Rusové dosáhnout spojení s Podněstřím, kde jsou podle Kremlu pronásledováni rusky mluvící obyvatelé.

Tagy:
válka tank video tanky Moskva dron sídliště Ukrajina bezpilotní letoun drony Rusko Donbas Kyjev těžká technika Podněstří Moskevský Kreml Luhanská oblast ruská invaze na Ukrajinu Rubežnoje